Bødskov om Løkke-brev: Han er klar til at bryde loven

I et brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) rækker Lars Løkke Rasmussen (V) hånden ud for at finde en løsning i sagen om EU-borgeres ret til børnechecken.

Hvis regeringen ikke vil finde en løsning med Venstre-formanden, vil det store oppositionsparti i stedet støtte et forslag fra De Konservative, som står til at opnå flertal i Folketinget.

Dermed er Venstre klar til at bryde loven, mener Socialdemokraternes EU-ordfører Morten Bødskov. For De Konservatives beslutningsforslag vil pålægge regeringen at tilsidesætte EU-retten, der har underkendt Danmarks optjeningsprincip fra 2010.

- Han skriver klart, at hvis regeringen ikke vil imødekomme Venstres meget uklare krav, så kan Venstre bringes i en situation, hvor partiet stemmer for De Konservatives beslutningsforslag, som han selv skriver er tvivlsomt, om ligger inden for EU-retten.

- Lars Løkke Rasmussen skriver sort på hvidt, at han er klar på at bryde loven, siger Morten Bødskov til Ritzau.

I 2010 vedtog den daværende VK-regering og Dansk Folkeparti et optjeningsprincip, så udlændinge først får børnecheck, når de har arbejdet to af de seneste 10 år i Danmark.

Men EU-Kommissionen mener, at de danske optjeningsprincipper er i strid med EU's princip om arbejdskraftens frie bevægelighed.

Det har fået kommissionen til at bede Danmark rydde op i optjeningsprincipperne, og siden sommer har regeringen administreret efter EU-reglerne.

I brevet lægger Løkke afstand til den konservative idé, som han i brevet skriver "efterlader en vis tvivl" om, hvorvidt Danmark kan overholde EU-rettens grundlæggende principper om arbejdende EU-borgeres ret til velfærdsydelser.

Alligevel skriver Løkke, at hvis regeringen ikke formår at finde en løsning med Venstre, vil partiet støtte forslaget fra De Konservative.

Morten Bødskov håber derfor, at Lars Løkke Rasmussen i stedet vil forhandle med regeringen om dens lovforslag, der skal gøre op med optjeningsprincippet.

De Radikales spidskandidat ved EU-parlamentsvalget, Morten Helveg Petersen, kvitterer til gengæld for Lars Løkke Rasmussen udstrakte hånd.

- Der er ingen logik i at stemme for forslaget, hvis man er klar over, at det strider imod EU-retten. Men jeg vælger at fokusere på det positive, for det virker som om, at Venstre er i bevægelse, og så må vi forhandle derfra, siger han.

De Konservative fremlægger beslutningsforslaget mandag.

/ritzau/

Dagens Gossip