Bødskov: Udlandet kan bede PET om aflytning i Danmark

Skrevet af admin

30/10/2013

Dagens topnyheder

Udenlandske efterretningstjenester har mulighed for at bede Politiets Efterretningstjeneste, PET, om at foretage aflytninger og andre indgreb mod personer i Danmark.

Det fastslår justitsminister Morten Bødskov (S) i en udtalelse onsdag aften - og forsikrer samtidig, at de danske regler i så fald overholdes.

I udtalelsen sendt til Ritzau understreger ministeren, at der er et "tæt samarbejde mellem danske og udenlandske efterretningstjenester om blandt andet konkrete sager."

- Dette samarbejde sker naturligvis inden for lovens rammer, fortsætter han.

- Det betyder, at hvis der i forbindelse med dette samarbejde foretages aflytning af telefoner eller lignende i Danmark, så sker det i overensstemmelse med retsplejelovens regler - f.eks. kræver det en dommerkendelse, fastslår Morten Bødskov.

At der er et sådant samarbejde, kommer forhåbentlig ikke bag på nogen, lyder det fra ministeren.

At aktiviteterne også går den modsatte vej - at Danmark beder om aflytninger eller andre indgreb i andre lande - minder ministeren også danskerne om:

- Og for god ordens skyld: Vores efterretningstjenester kan selvfølgelig heller ikke bede udenlandske myndigheder om at foretage sig noget, som efterretningstjenesterne ikke selv må, tilføjer han.

I forbindelse med den seneste tids internationale skandale om mulige amerikanske aflytninger af regeringsledere i andre lande har journalister stillet spørgsmål til justitsministeren og statsministeren.

Begge har understreget, at de ikke har oplysninger, som peger på, at der har været ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet imod Danmark.

/ritzau/