Boehner til Det Hvide Hus: Det her er ikke et skide spil!

»Det her er ikke et skide spil!« sagde John Boehner ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Den amerikanske befolkning ønsker ikke, at dens regering er lukket ned, og det gør jeg heller ikke,« sagde han.

Vredesudbruddet kommer, fordi en anonym embedsmand fra regeringen angiveligt har udtalt, at det er »ligegyldigt«, hvor længe den midlertidige nedlukning varer, fordi Det Hvide Hus er ved at »vinde« kampen om budgettet.

Siden et flertal i den amerikanske kongres tidligere på ugen vendte tommelfingeren ned til regeringens budgetforslag for 2014, er store dele af den offentlige sektor lukket ned, og flere end 800.000 offentligt ansatte er blevet sendt hjem på ulønnet orlov.

Det Hvide Hus forsøgte efterfølgende at begrænse skaderne af embedsmandens udtalelse. På Twitter skrev talsmand Jay Carney således, at »Det Hvide Hus afviser at være ligeglad med, hvornår nedlukningen slutter«.

Obama afviser at forhandle med republikanerne om budgettet, indtil de godkender et midlertidigt lovforslag, der skal genåbne regeringen. Samtidig kræver republikanerne, at præsidenten indvilger i at forhandle om sundhedsreformen, hvilket Obama nægter.

Senest har Det Hvide Hus advaret om, at det vil nedlægge veto mod republikanernes budgetforslag, hvis det skulle finde vej til præsidentens skrivebord.

»Regeringen er stærkt imod Repræsentanternes Hus’ stykvise godkendelse af finansloven for 2014, der kun vil genskabe meget begrænsede aktiviteter,« oplyser Det Hvide Hus i en erklæring ifølge Reuters.

»At behandle bevillinger af forslag på denne måde er ikke en seriøs eller ansvarlig måde at drive den amerikanske regering på,« tilføjes det.

Torsdag aflyste Barack Obama sine planlagte rejser til Asien senere på ugen for i stedet at blive i USA og forsøge at få styr på budgetkaosset. Han skulle have deltaget i topmøderne Asia-Pacific Economic Cooperation Forum og et sikkerhedstopmøde på henholdsvis Bali og i Brunei.

Dagens Gossip