Boeing skal også levere de næste udgaver af Air Force One

Skrevet af admin

30/01/2016

Dagens topnyheder

Den amerikanske flyfabrik Boeing har sikret sig den prestigefyldte opgave med at levere de nye fly, der under kaldenavnet Air Force One står til den amerikanske præsidents rådighed.

De to nye fly vil være baseret på Boeings 747-8 jumbojet, oplyser det amerikanske forsvarsministerium fredag.

Værdien af kontrakten oplyses ikke, men det amerikanske luftvåben har tidligere oplyst, at det har øremærket 1,65 milliarder dollar eller 11,4 milliarder kroner til formålet.

Det var ventet, at opgaven ville gå til Boeing. Eneste alternativ var den ligeledes firemotorers A380 fra Airbus - Boeings europæiske ærkerival.

747-8 er Boeings eneste kommercielle flytype med fire motorer, som giver en ekstra flysikkerhed i forhold til de mere almindelige typer med to motorer.

Jumbojetten har været flagskibet for Boeing i årtier, men anvendes nu mest som fragtfly, fordi brændstoføkonomien er for dårlig sammenlignet med de mest moderne passagerfly.

De nuværende fly, som det amerikanske luftvåben benytter til at befordre USA's præsident, er også modificerede udgaver af en jumbojet. De blev leveret i begyndelsen af 1990'erne og nærmer sig dermed de 30 år, hvor de efter planen skal tages ud af drift.

Air Force One er et af de mest kendte og synlige symboler på USA ude i verden, og lagde i 1990'erne navn til en actionfilm med Harrison Ford i hovedrollen som præsident, der kæmper mod østeuropæiske flykaprere.

/ritzau/Reuters