Bøn fra Obama: Mindre drama i de næste forhandlinger

Det var en glad og lettet - men også ganske alvorsfuld - præsident Barack Obama, som mødte pressen i Washington natten til onsdag dansk tid.

Her lagde han sin egen udlægning af teksten på bordet, efter et flertal i Repræsentanternes Hus kort forinden havde stemt ja til budgetplanen, som skal redde USA fra den såkaldte økonomiske afgrund.

Obama lagde fra land med at takke både Demokraterne og Republikanerne i Kongressen for at lande en tværpolitisk aftale, der friholder langt størstedelen af amerikanerne for skattestigninger.

- Jeg vil især takke min ekstraordinære vicepræsident Joe Biden, siger Obama, som også sender roser til de demokratiske topforhandlere Harry Reid og Nancy Pelosi samt deres republikanske ditto Mitch McConnell og John Boehner.

- Mere end 98 procent af amerikanerne vil ikke se deres indkomstskat gå op, tilføjer Obama, som bruger flere minutter på at tale om de amerikanske budgetter, som stadig er skrantende, lyder det.

- Sagen er den, at underskuddet stadig for højt, siger han.

Derfor lyder det fra præsidenten, at den netop indgåede budgetplan kun er en del af en større vifte af tiltag, der skal skabe balance mellem statens udgifter og indtægter.

- Jeg er meget åben over for kompromis, siger præsidenten, som helt konkret peger på den offentlige sundhedsordning Medicare som "den største bidragyder til vores underskud".

Derefter opfordrer han til "mindre drama" og "mindre spillen hasard" i de vigtige forhandlinger, der nu står for døren i Washington.

- Vi har meget at beskæftige os med i 2013, konkluderede Obama i sine afsluttende bemærkninger, før han ønskede journalisterne til stede et godt nytår og forlod lokalet.

Kort efter pressemødet har Det Hvide Hus meddelt, at præsidenten nu rejser fra den amerikanske hovedstad og sætter kurs mod Stillehavs-delstaten Hawaii. Formentligt for at tage en dyb indånding, inden de næste politiske armlægninger går i gang.

De asiatiske aktiemarkeder åbnede onsdag morgen positivt og er siden steget yderligere i kølvandet på den vedtagne budgetplan i USA. I Hongkong er aktierne steget med to procent.

/ritzau/

Dagens Gossip