Børn af indvandrere stemmer mindre end deres forældre

»Man kunne forvente, at efterkommere, som er født i Danmark, i løbet af deres danske skoleuddannelse havde tilegnet sig normen om at stemme på lige fod med jævnaldrende danskere. Den negative demokratiske sociale arv, der sendes videre til efterkommerne, har vi ikke formået at bryde i vores samfund, og det er bekymrende,« siger valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet til Politiken. Han står bag den nye undersøgelse, som dokumenterer valgdeltagelsen blandt indvandrere og deres efterkommere.

Mens 36,9 procent af indvandrerne, der er kommet til Danmark fra ikke-vestlige lande, stemte ved kommunalvalget, så var det kun 31,7 procent af deres efterkommere, der satte deres kryds ved samme valg. Den samlede valgdeltagelse er markant lavere end for etniske danskere, der landede på 67,6 procent.

Ifølge Kasper Møller Hansen hænger den lave stemmedeltagelse sammen med, at vi gifter os med personer, der ligner os selv.

»Det kan bidrage til at fastholde nydanskere med lav valgdeltagelse, idet to personer, der i udgangspunktet ikke stemmer, sjældent vil gøre det at stemme til en fælles norm«, siger han.

I Københavns Kommune har man netop afsat 300.000 kroner til at hæve valgdeltagelsen. I den sammenhæng er især indvandrerbørn i fokus.

»Det er et af de mest alvorlige problemer i vores demokrati lige nu«, siger integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) til Politiken.

Ifølge indenrigsminister Margrethe Vestager (R) viser den lave valgdeltagelse, at »forældrenes vilje til at stemme er afgørende for børnene vilje til at gøre det samme«.

Det skal brydes, siger Margrethe Vestager til Politiken, og derfor skal der eksempelvis køre en valgbus ud i kommunerne, hvor borgerne kan stemme, siger hun.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip