Børn og unge koster flest penge i kommunerne

Skrevet af admin

17/01/2014

Dagens topnyheder

Børn og unge koster kommunerne flest penge i 2014. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik over de kommunale budgetter. Kommunerne vil i år bruge 93,1 milliarder kroner til folkeskolen, børnepasning samt børn og unge med særlige behov. Det er 28,8 procent af de samlede budgetter.

Men i forhold til 2013 er udgifterne faldet med 100 millioner kroner.

Næstdyrest på de kommunale budgetter er ældre, og handicappede, der sluger 20,3 procent af budgetterne, mens 19,6 procent - næsten en femtedel - går til overførselsindkomster. Administrationen lægger beslag på 11,6 procent af budgettet.

De samlede nettodriftsudgifter i kommunerne lander på 323,7 milliarder kroner inklusiv statsrefusion. Det er lidt mindre end sidste år.

Til gengæld stiger anlægsudgifterne med 2,6 milliarder kroner til i alt 17,3 milliarder. Kommunerne vil blandt andet investere 4,1 milliarder kroner i folkeskolerne og 3,9 milliarder til bedre infrastruktur og transport.

Finansministeriet, som KL forhandler økonomi med, har set tallene efter i kommunernes budgetter. Det er over det niveau, der blev aftalt med regeringen, men det gør ikke noget, fastslår Finansministeriet.

- Regeringen har foretaget en samlet vurdering af budgetresultatet og besluttet at acceptere resultatet og det betingede bloktilskud på tre milliarder kroner kommer derfor til udbetaling, hedder det i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Ministeriet lægger vægt på, at kommunerne fastholder det høje investeringsniveau i 2014.

/ritzau/