Børn og unge skal sikre hinanden på nettet

Børn får tidligt deres egen telefon og tablet, og så ligger den digitale verden åben - på godt og ondt.

Helt ned fra otte års alderen begynder de at dele fotos, film og udveksle tanker og meninger med hinanden.

Men det kan være svært at navigere på nettet, og for nogle børn og unge går det galt, når de for eksempel tager nøgenfoto af sig selv eller andre og for sent opdager, at det, de troede var privat, er kommet i hænderne på de forkerte.

- Børn er verdensmestre i at betjene mobiler og tablets, men de er også børn og kan ikke altid overskue konsekvenserne.

- For dem kan det være meget abstrakt at forstå, at det foto, de har taget, i løbet af ingen tid ligger ude på det store net, siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær for Red Barnet.

For at hjælpe til en mere sikker adfærd nedsætter Red Barnet en tænketank bestående af ti børn fra 12 til 18 år.

Med støtte fra eksperter i Medierådet for Børn og Unge og Center for Digital Pædagogik skal medlemmerne komme med gode råd og anbefalinger til en mere sikker adfærd på nettet.

- Der er brug for at inddrage børnene. Vi skal gå i dialog med dem og høre og forstå, hvad deres behov og bekymringer er. Hvad de ser som udfordringer, og hvordan de bedst mener, at vi voksne kan beskytte og guide dem, siger Jonas Keiding Lindholm.

Tænketanken er sponsoreret af Telia, hvor kommunikationsdirektør Mette Honoré i en pressemeddelelse siger, at mobilen åbner for en ny verden, som børnene og deres forældre bør tage stilling til og tale om.

- Derfor er vi rigtig glade for at kunne støtte et projekt, som giver børnene en stemme i debatten og hjælper både børn og deres forældre til et mere trygt onlineliv, siger Mette Honoré.

Også forældre skal kunne hente råd hos tænketanken, for ofte står de voksne famlende over for alle de nye muligheder.

De kender ikke altid de sociale medier, som børnene bruger, og de ved ikke, hvordan de skal håndtere de problemer, der opstår, når deres fortvivlede barn fortæller, at det er kommet til at dele et intimt foto.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip