Børn skal lære om fagbevægelse og dansk model

I dag er der ikke specifikke krav til, hvordan eleverne i folkeskolen skal undervises i det danske arbejdsmarked og den danske model. Men et flertal på Christiansborg ser nu gerne, at det bliver gjort obligatorisk, skriver Information.

Kendskabet til det danske arbejdsmarked og den unikke danske model med overenskomster, som arbejdsmarkedets parter selv forhandler på plads uden indblanding fra politisk side, er ganske enkelt for lille.

- Hele samarbejdet mellem lønmodtagerne og arbejdsgiverne har været med til at bygge det samfund, vi har i dag, siger arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S).

- Spørger man danske folkeskoleelever i dag, vil min påstand være, at de færreste ved, hvad en fagforening er, og ingen kender i hvert fald til den danske model. Det skal vi lære dem langt mere om, mener han.

Hans kollega fra SF, Eigil Andersen, bakker op.

- Som jeg ser det, er der absolut behov for, at man på den ene eller anden måde må ind og sikre, at det får en bedre placering i folkeskolen.

- Der er visse grundpiller, der skal undervises i det danske skolesystem, og en af de grundpiller er naturligvis grundloven, men en anden grundpille er helt bestemt den danske arbejdsmarkedsmodel, siger Eigil Andersen til Information.

De Radikales arbejdsmarkedsordfører, Nadeem Farooq, kalder det "bekymrende, at så mange har så katastrofal en mangel på viden om det danske arbejdsmarked".

- Jeg vil gerne opfordre til, at lærerne tager det mere seriøst og prioriterer det højere, når de tilrettelægger undervisningen, siger Nadeem Farooq.

I dag er der ifølge Ministeriet for Børn og Undervisning ingen specifikke krav til, at folkeskoleelever skal undervises i forholdene på arbejdsmarkedet i hverken samfundsfag eller historie.

Hvordan undervisningen i den danske model konkret skal udformes, ønsker arbejdsmarkedsordførerne ikke at blande sig i, men at det skal indgå som obligatorisk del af undervisningen, er der enighed om.

Dagens Gossip