Børn under 2 år med rådne tænder: Nu advarer tandlæger mod populære læskedrikke

Børn helt ned til 18 måneder får rådne tænder på grund af sukkerdrikke og må have bisserne fjernet i Australien.

Alene i delstaten Victoria kom 1000 børn sidste år under fuld bedøvelse for at få fjernet flere ødelagte tænder. Det skriver Daily Mail.

Det er tandlægen Sophie Beaumont, der råber vagt i gevær.

- Det er ikke sjældent at fjerne adskillige tænder på små børn. Hvis der er en tand med svær skade, vil der ofte være flere, der er lige så slemme, siger hun.

Mange forældre opdager ifølge hende ikke skaderne, før deres børn er i så store smerter, at de har svært ved at spise, sove eller tale.

- Børn kommer ofte til klinikken, efter deres forældre er blevet holdt vågne hele natten, fordi deres barn ikke kan sove igennem på grund af smerte, siger Sophie Beamont.

Også i New Zealand er det et problem. Her fik 5000 børn under syv år sidste år fjernet tænder under fuld bedøvelse.

Ifølge Sophie Beaumont skyldes de dårlige tænder sukkerholdige drikke og diæter, der indeholder meget sukker.

Læs også: Nu advarer mor alle forældre imod at give børn denne slags morgenmad

- Vi får mange børn ind, som får Pepsi og Coca Cola i deres sutteflasker, siger hun.

Mange af børnene må efterfølgende på hårde antibiotika-kure. Nogle gange må de endda indlægges og få medicinen intravanøst, hvilket er temmelig traumatisk for de små børn.

- Bakterierne i munden lever af det sukker, man spiser, hvilket derefter skaber syre, der nedbryder tanden, siger Sophie Beaumont.

Ud over sukkerholdige drikke er det også et problem, at forældrene nogle gange dypper sutter i honning. Men det største problem er dårlig tandhygiejne, hvis man spørger børnetandlægen Timothy Johnston.

- Den største risikofaktor er ikke sukker. Tanderodering er en bakteriel sygdom, og jeg synes ikke, det bliver understreget nok. Du kan ikke få rådne tænder, hvis du har rene tænder, siger han.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip