Børns Vilkår: Barnebrude på asylcentre kan bekymre

Skrevet af admin

25/01/2016

Dagens topnyheder

Det kan være bekymrende, at mindreårige asylansøgere indkvarteres på asylcentre sammen med deres voksne ægtefælle.

Det mener Rasmus Kjeldahl, der er direktør i Børns Vilkår.

- Der er grund til stor bekymring, når piger er gift med ældre mænd i en eller anden form for tvangsægteskab. Men man også respektere, at de ægteskaber kan være mere almindelige i andre kulturer, siger han til Ritzau.

Det er Udlændingestyrelsen, som fra sag til sag afgør, om en mindreårig asylansøger skal have lov til at bo sammen med sin ægtefælle, skriver Udlændingestyrelsen i en mail til Berlingske.

I mailen oplyser Udlændingestyrelsen, at man oplever "ganske få tilfælde, hvor mindreårige asylansøgere (under 18 år) har et retsgyldigt ægteskab med en anden mindreårig asylansøger".

Rasmus Kjeldahl understreger, at det bør bero på en individuel vurdering fra sag til sag. Han medgiver dog, at den nedre grænse som udgangspunkt bør ligge ved den seksuelle lavalder, der i Danmark er på 15 år.

- Man kan forestille sig, at nogle bliver presset ind i et ægteskab, og så er det meget vigtigt, at man får det undersøgt nøje. Man skal tale med begge parter, både manden og konen.

- Især er det vigtigt, at man får talt med dem både sammen og hver for sig, tilføjer direktøren.

I Danmark skal det ifølge Udlændingestyrelsen indberettes til kommunen af den operatør, som driver asylcenteret, hvis der er tvivl om, hvorvidt den mindreårige ægtefælle faktisk har bedst af at blive hos sin mand, eller om hun burde få ophold og blive behandlet som et barn.

- Helt generelt gælder det, at indkvarteringsoperatørerne på centrene har pligt til at vurdere, om der er grund til bekymring for en indkvarteret mindreårig asylansøgers trivsel, lyder det i mailen til Berlingske.

- Er dette tilfældet, har operatørerne en skærpet indberetningspligt over for værtskommunen. Det er Udlændingestyrelsens klare oplevelse, at indkvarteringsoperatørerne lever op til dette ansvar, skriver Udlændingestyrelsen.

/ritzau/