Børns Vilkår langer ud: Forældrenes travlhed er også omsorgssvigt

Mange forældre føler sig presset inde mellem travle arbejdsdage og børn, der gerne skulle hentes, inden børnehaven lukker.

Det kan få forældre til at føle sig utilstrækkelige, og i sidste ende går det ud over børnene, siger den nye formand for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, til Politiken:

»Selv om man ikke går ned med stress, kan man være et sted, hvor man flakker. I forhold til børnene kan man få svært ved at fastholde interessen, man aflyser og udsætter ting, man har lovet dem. Man magter ikke at give det nærvær, som børnene har brug for«.

Derfor er det ofte børnene, som oplever konsekvenserne af forældrenes travlhed, siger formanden.

»Nogle isolerer sig, når de kommer hjem, fordi de ikke kan magte mere. Det kan også føre til vrede mod barnet. ’Skal du nu også kræve noget af mig?’. Men man kan aldrig forlange af et barn, at det skal kunne forstå, at det også er hårdt for mor eller far«.

Rasmus Kjeldahl kalder det en form for omsorgssvigt, når forældre ikke har tid eller overskud til deres børn, fordi manglende samvær med en voksen kan føre til mistrivsel.

Forældres ambitioner om at gøre karriere og realisere sig selv er en alvorlig trussel mod deres børns trivsel, mener også psykolog og tidligere børnerådsformand Per Schultz Jørgensen, der advarer om, at vi i stigende grad bevæger os mod en kultur, hvor børn får medicin for at dæmpe sig, og hvor voksne tager antidepressiva eller går til psykolog.

»Mange børn er rastløse og omkringfarende og bliver mistænkt for at have alverdens ADHD-prægede symptomer, fordi de er så lidt sammen med deres forældre. Og hvis det altid er en kamp for børnene om at være noget, der er noget værd, så ender de med at råbe højere og være endnu mere aggressive for at blive set og hørt«.

LÆS OGSÅ: Se billeder: 31 beviser på æblet ikke falder langt fra stammen

Direktør Jeanett Bonnichsen fra organisationen Center for Stress mener også, at tidens travle livsform er en trussel mod børnene.

Socialminister Annette Vilhelmsen (SF) understreger vigtigheden af, at børn får samvær og nærvær af deres forældre.

»Vi ved, at det er forældrene, som betyder allermest for børns trivsel og udvikling. Derfor er der ikke tvivl om, at det er vigtigt, at forældrene oplever at have tid og overskud til at være sammen med deres børn,« siger hun til Politiken.

Der er ingen tal for, hvor mange småbørnsforældre der er stressede, men tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser ifølge Politiken, at folk i 2005 følte sig betydelig mere stressede i alderen fra 25 til 44 år end på noget andet tidspunkt i deres liv.

Dagens Gossip