Børsåbning: Græske aktier styrtdykker fra morgenstunden

De græske aktiekurser styrtdykkede fra morgenstunden, da børsen i Athen åbnede igen mandag efter fem ugers lukning.

På de første 10 minutters handel faldt det græske aktieindeks 23 procent, som ikke mindst skyldes et stort fald blandt bankaktierne, der udgør omtrent 20 procent af indekset.

Mange af bankerne ramte hurtigt den daglige bundgrænse på minus 30 procent, herunder Alpha Bank og National Bank of Greece.

Dermed bidrog de til, at det græske aktieindeks hurtigt faldt ned på et niveau, som man senest så tilbage i midten af 2012.

Hvis faldet i aktieindekset viser sig at holde dagen ud, vil det være det største nogensinde på en enkelt dag.

Constantine Botopoulos, som er chef for den kommission, der overvåger finansmarkederne, siger ifølge AFP, at faldet var ventet.

- Selvfølgelig er der pres på. Markedet reagerer selvfølgelig på, at handlen har været lukket i så lang tid.

- Men vi må ikke lade os rive alt for meget med. Vi er nødt til at se tiden an og se, hvordan situationen ser ud i slutningen af ugen, siger hun til Skai Radio.

Handlen på børsen blev lukket 29. juni i forbindelse med, at regeringen vedtog en skrap kapitalkontrol, der også førte til midlertidig lukning af bankerne.

De åbnede igen 20. juli, og nu er turen altså kommet til børserne. Dog er grækerne pålagt en række restriktioner hvad angår aktiehandel, men udlændinge kan handle frit.

Grækenland har indgået en ny aftale med sine kreditorer og har samtidig forpligtet sig til at indføre en række reformer, der skal få landet på økonomisk fode igen.

Staten har dog tilkendegivet, at man ikke har tænkt sig at intervenere i mandagens aktiehandel.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip