Børsnoterede banker forsvinder fra danmarkskortet

Skrevet af admin

19/11/2013

Dagens topnyheder

Med Sydbanks opkøb af Diba er mere end halvdelen af de børsnoterede banker, der fandtes i 2008, forsvundet fra danmarkskortet. Og finanssektoren har været præget af det lige siden, viser en gennemgang af bankernes krak og fusioner.

Konkret er 24 af de 44 banker, som var børsnoterede i 2008, enten krakket, fusioneret eller ved at fusionere, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

- Det er mange. Og det er flere end i banksektoren som helhed, hvor antallet af banker er faldet fra omkring 150 til godt 90 i samme periode, siger John Norden, der er administrerende direktør i Mybanker.dk, til avisen.

Han vurderer, at det især er de helt store og helt små banker, som har klaret sig godt gennem krisen. Dermed er det de mellemstore banker, der er forsvundet flest af.

I 16 af de 24 banker var direktionen aktie- eller optionsaflønnet. Ifølge Ken L. Bechmann, der er professor ved CBS, blev aktie- og bonusprogrammer ofte indført på bankdirektørernes initiativ og ikke bestyrelsernes.

Når så mange af de lukkede banker havde den type aflønning, siger det derfor i høj grad noget om, hvilken type direktører der stod i spidsen for dem.

- De grå, lidt kedelige og ikke så risikovillige direktører vil typisk vælge en høj fast løn som aflønningsform, mens de risikovillige, der tror, at de kan gå på vandet, vil vælge aktieoptioner og bonusaflønning, siger Ken L. Bechmann til Jyllands-Posten.

Ifølge en bankforsker har det været stort set umuligt for aktionærerne at smide de svage bestyrelser på porten.

- 86 procent af bankerne havde stemmebegrænsninger samt andre aktionærbegrænsninger. Derfor var aktionærernes mulighed for reel indflydelse begrænset, siger Johannes Raaballe, der er lektor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Ifølge Finansrådet er reglerne for bonusprogrammer til bankdirektører strammet, så de i dag kun må udgøre 50 procent af den faste løn.

/ritzau/