Børst tænder og undgå denne virus

Det er ikke kun huller i tænderne, du undgår ved at børste dem flittigt to gange om dagen.

En ny undersøgelse viser nemlig, at har du dårlig tand- og mundhygiejne, har du større risiko for at blive ramt af orale HPV-infektioner, der kan udvikle sig til kræft i mund og svælg.

Infektionerne smitter ved kontakt, og de kan derfor overføres, hvis man eksempelvis dyrker oralsex, skriver Prevention.com.

Se den vilde forvandling – sådan så de kendte ud, inden de fik nye tænder. Se galleriet på Q.dk

Ledte efter HPV-vira

Amerikanske forskere undersøgte 3.439 testdeltagere mellem 30 og 69 år fra en større befolkningsundersøgelse kaldet National Health and Nutrition Survey.

De kiggede på data om deres mundsundhed, og på om de 37 HPV-typer var til stede eller fraværende hos testpersonerne.

- Deltagerne blev bedt om at rangere deres mundsundhed som dårlig, middel, god eller fantastisk. Vi samlede så to grupper i dårlig/middel og god/fantastisk. Og de personer, der mente, deres orale sundhed var dårlig/middel, havde 1,5 gange højere risiko for at få en HPV-infektion, forklarer Christine Markham, der er ph.d. ved The University of Texas Prevention Research Center.

Læs 10 gode råd til, hvordan du undgår dårlig ånde på udeoghjemme.dk

God hygiejne forebygger

Ifølge Christine Markham var resultaterne ikke overraskende.

- Vores hypotese er, at hvis nogen er udsat for HPV ved oralsex og har dårlig mundsundhed, så giver det måske en mulighed for HPV for at komme ind i kroppen. På den anden side kan en god mundsundhed og mundhygiejne, hvor man ikke har sår i munden, give noget beskyttelse, forklarer forskeren.

Selvom dataene om mundsundheden udelukkende var baseret på personernes egne betragtninger, fandt forskerne faktisk frem til, at netop disse betragtninger også var en risikofaktor i forhold til HPV.

Christine Markham opfordrer alle til, at man sørger for at pleje sine tænder og mund godt.

- Selv hvis du ikke har mulighed for at gå til tandlægen med jævne mellemrum, er børstning, tandtråd og mundskyl dagligt vigtigt i forhold til at have en god mundsundhed i mange år frem. Du kan selvfølgelig stadig få HPV-infektioner, men din risiko vil være mindre, siger hun

Af Mia Qvist Scheelsbeck, NewsDesk, Aller Media

Dagens Gossip