Bogholderen fra Auschwitz anker dom på fire års fængsel

En 94-årig tysker, som i sidste uge blev kendt medskyldig i drab på 300.000 mennesker i den berygtede kz-lejr Auschwitz-Birkenau, har anket dommen på fire års fængsel.

Oskar Gröning, kendt som "bogholderen fra Auschwitz," havde til opgave at tælle og beslaglægge fangernes penge og værdigenstande, når de ankom til lejren i det besatte Polen.

Langt de fleste af fangerne blev sendt direkte ind i koncentrationslejrens gaskamre.

Værdierne sørgede han for blev sendt tilbage til SS' hovedkvarter i Berlin.

En domstol i den nordtyske by Lüneburg dømte onsdag den 94-årige mand for medansvar og delagtighed i massedrab.

Dommeren nævnte det som en formildende omstændighed, at den tidligere SS-soldats medvirken til forbrydelserne som kontormand var begrænset.

Forsvaret havde krævet frifindelse.

Man regner med, at retssagen mod Gröning bliver den sidste mod en nazist i Tyskland.

Gröning meldte sig i 1942 frivilligt til Waffen-SS. Han blev derefter sendt til den tyske dødslejr i Polen. Han var da 21 år og efter sin egen forklaring en meget overbevist nazist.

Han har aldrig nægtet sin rolle i forbindelse med jødeudryddelsen og forklarede under retssagen i Lüneburg, at han accepterer et moralsk ansvar for sine handlinger.

Han har ikke personligt dræbt fanger i Auschwitz.

Konkret var han tiltalt for sine handlinger mellem maj og juli 1944, hvor 137 tog ankom med cirka 425.000 jøder fra Ungarn. Mindst 300.000 af dem blev sendt direkte ind i gaskamrene.

Gröning var tydeligvis kun et lille hjul i et stort udryddelsesmaskineri, og derfor har det været usikkert, om han kunne gøres medskyldig for drabet på seks millioner jøder under Anden Verdenskrig.

En domstol i Frankfurt har tidligere afvist at føre en sag mod Gröning med henvisning til, at der ikke var en direkte sammenhæng med hans virke i Auschwitz og de massedrab, der foregik.

/ritzau/dpa

Dagens Gossip