Boksekongen: Jeg vil være Ukraines præsident

Den tidligere verdensmester i boksning Vitalij Klitsjko, en af lederne af den ukrainske opposition, stiller op som kandidat ved det kommende præsidentvalg.

Det siger oppositionslederen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Der har været en del spekulation om, hvorvidt Klitsjko overhovedet kan stille op, da han ikke har boet i sit hjemland i lange perioder.

- Jeg er fuldstændig overbevist om, at spillereglerne i Ukraine skal ændres.

- Der må være retfærdighed til. Jeg ved, at dette er muligt, siger Klitsjko ifølge nyhedsbureauet dpa.

Det ukrainske parlament udskød tirsdag en planlagt etablering af en overgangsregering, der skal styre landet frem til præsidentvalget, der afholdes 25. maj.

Oppositionslederen Julia Timosjenko, der lørdag blev løsladt fra fængslet, efter at hendes ærkerival Viktor Janukovitj flygtede fra Kijev, er måske også en mulig præsidentkandidat.

Hun sagde i weekenden, at hun ikke går efter posten som premierminister i en midlertidig regering, hvilket mange iagttagere opfatter som et signal om, at hun er mere interesseret i præsidentposten.

Timosjenko tabte snævert til Janukovitj ved præsidentvalget i 2010. Hun blev senere idømt syv års fængsel for magtmisbrug, hvilet EU har opfattet som en politisk dom.

Parlamentet har midlertidigt overdraget præsidentens pligter og beføjelser til parlamentsformanden.

Ukraines parlament har ved en afstemning tirsdag besluttet at gå efter at rejse sag mod den væltede Janukovitj ved Den Internationale Straffedomstol.

I en resolution fra parlamentet hedder det, at Janukovitj og flere andre er skyldige i drab på flere end 100 ukrainere og andre statsborgere, og at 2000 andre er såret ved de voldsomme sammenstød, der har udspillet sig i landet den seneste tid.

Viktor Janukovitj flygtede fra Kijev, da det hele eskalerede i løbet af sidste uge.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip