Bokselegenden Muhammad Ali er død

Den amerikanske bokselegende Muhammad Ali er død. Det bekræfter en talsmand fra familien.

- Efter en 32 år lang kamp mod parkinsons er Muhammad Ali død i en alder af 74 år, siger talsmand Bob Gunnell ifølge AFP.

Muhammad Ali blev torsdag indlagt på et sygehus i Phoenix med vejrtrækningsproblemer, og sent fredag amerikansk tid meddelte kilder til Reuters, at det var et spørgsmål om timer, før den tidligere verdensmester ville dø.

De fik ret: Muhammad Ali døde tidligt lørdag dansk tid.

Ali, der kaldte sig selv "The Greatest", har de senere år været indlagt på hospitalet en del gange. Han har i mere end tre årtier lidt af hjernesygdommen parkinsons.

Det kom blandt andet til udtryk, da han med rystende hænder for 20 år siden tændte OL-flammen i Atlanta, mens resten af verden holdt vejret.

Bokseren, der blev døbt Cassius Clay, skiftede i 1981 navn til Muhammad Ali, da han blev optaget i den muslimske forening Nation of Islam. Han var verdensmester i sværvægt ad tre gange, før han stoppede sin boksekarriere i 1981.

Muhammad Ali er af mange iagttagere blevet betegnet som den største bokser nogensinde.

Han har været hovedperson i flere af historiens største boksekampe, hvor den rapkæftede og elegante bokser aldrig satte sit lys under en skæppe.

- Jeg er den største. Jeg er det største væsen, der nogensinde har levet. Jeg har ikke så meget som en skramme i mit ansigt, og jeg tog fusen på Sonny Liston. Og jeg er kun 22 år gammel, sagde den unge Ali efter en storkamp mod den daværende verdensmester Sonny Liston.

Også uden for bokseringen slog Ali fra sig.

Midt i sin storhedstid nægtede bokseren at aftjene værnepligt i Vietnam.

- Jeg skal ikke i krig for magtfulde USA og skyde fattige mennesker til døde i mudderet. Viet Cong er ikke min fjende. De har aldrig kaldt mig nigger. Tag mig til fængslet i stedet, sagde Ali dengang.

Det kostede ham tre år væk fra boksningen.

Efter den lange pause tabte han til Joe Frazier og Ken Norton, og de færreste troede derfor, at Ali ville have en jordisk chance mod George Foreman, som brutalt havde jævnet både Norton og Frazier med jorden inden for to omgange.

Men i "The Rumble in the Jungle", af mange anerkendt som boksehistoriens største kamp, overraskede Ali stort, da han slog den udmattede Foreman ud i ottende omgang og genvandt VM-titlen i sværvægt i en alder af 32 år.

Muhammad Ali skal stedes til hvile i sin hjemby, Louisville i delstaten Kentucky, oplyser familien.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip