Bolig: Sådan sparer du penge på julelysene

Skrevet af Boligsiden.dk

17/12/2013

Dagens topnyheder

Allerede når mørket falder på i oktober eller november, begynder de første julelys forsigtigt at titte frem. En lyskæde her og en lyskrans der.

Men så tager det pludselig fart, og for nogle stopper legen ikke, før rensdyr og julemænd bevæger sig i rutefart frem og tilbage på hustaget, og samtlige buske i haven har fået lysende kappe på, der blinker i takt med elmålerens kondiløb.

På vores del af jordkloden, hvor mørket sænker sig og hylder alle i kulde og mange i vinterdepression, kan det være en hjælp til den indre varme og det gode humør at se julelysene blinke med øjnene selv i den mørkeste nat.

En undersøgelse blandt Boligsidens brugere afslører da også, at knap 2 ud af 3 havde planlagt at sætte julelys op i år. 

Af dem, der skal have julelys, bruger hver anden de lys, de allerede har. Resten skal ud og spendere, før grantræet kan blive illumineret, og små hjerter lyse op i hækken.

Undersøgelsen viser, at det er de færreste, der har store planer for julelysindkøbene. Langt de fleste har tænkt sig maksimalt at bruge 500 kroner, mens kun en brøkdel vil bruge op til 1.000 kroner og endnu færre vil bruge mere end 1.000 kr.

Sæt elregningen på slankekur

Hvis du ikke bare vil holde udgiften til lysindkøbene nede men også spare på strømmen, kan du tage et kig på Energistyrelsens glimrende oversigt over, hvordan du kan få julelys op uden at sidde tilbage med en gigantisk elregning, når vinteren er forbi. Her kan du blandt andet læse, at du for det første skal gå efter lyskæder med LED-lys i stedet for glødepærer eller halogen.

LED-lysene bruger ikke bare 80 procent mindre strøm end glødepærerne, de holder også 25 gange længere. Hvis du har en af de gamle glødepærerkæder, er det et oplagt tidspunkt at forny lysparken på, og få sat elregningen på slankekur.

Energistyrelsen kan også berette, at selvom der over de seneste år bliver købt flere og flere lyskæder, falder elforbruget alligevel på grund af de nye og knap så energislugende pærer.

Og vil du gerne kunne slynge lidt lyskædetrivia på bordet til julefrokosten, så kan du fx henkastet spørge, om nogen var klar over, at der er 2,9 millioner lyskæder i danske hjem, og at de til sammen bruger strøm for 35-40 millioner kroner.