Boligejere får først lavere grundskyld til august

Mange danske boligejere ser formentlig frem til allerede fra januar at få fastfrosset deres grundskyld. Men boligejerne skal væbne sig med tålmodighed. Først til august ser det ud til, at grundskylden blive reguleret.

Det er i hvert fald forventningen, efter at partierne i blå blok torsdag indgik en aftale om næste års finanslov.

Her fik De Konservative gennemført partiets hovedkrav om en fastfrysning af grundskylden i kroner og øre næste år. Dermed slipper boligejerne med det samme i grundskyld næste år, som de har betalt i år.

Men fordi aftalen om finansloven har ladet vente på sig, kan skattemyndighederne med stor sandsynlighed ikke nå at indregne fastfrysningen i grundskyldens første rate, som boligejerne skal betale til januar.

Her kan der altså komme en stigning i grundskylden. Til gengæld vil boligejerne så blive fuldt ud kompenseret, når den anden af to årlige rater opkræves til august.

Aftalen betyder, at boligejerne i alt slipper 755 millioner kroner billigere end ventet i grundskyld. Og det gælder alle boligejere - både personer i ejerlejligheder og huse.

Nogle af de 755 millioner kroner vil formentlig blive brugt til at købe varer for, så statskassen på den måde vil spare nogle penge. Derfor venter aftalepartierne, at udgiften til fastfrysningen "kun" vil blive på 570 millioner kroner.

Fastfrysningen af grundskylden gælder kun for 2016 og skal ifølge De Konservative give boligejerne ro, inden der i 2017 kommer nye og mere retvisende ejendomsvurderinger.

Der ventes dog også en effekt af aftalen for de følgende år, fordi grundskylden skal reguleres op fra en lavere sats i 2016. Derfor ventes boligejerne over en fireårig periode at slippe 2,45 milliarder kroner billigere i skat.

/ritzau/

Dagens Gossip