Boligejere hænger på den højeste bidragssats

Skrevet af admin

27/06/2016

Mest læste i dag

Langt de fleste boligejere vil i løbet af efteråret mærke, at deres realkreditlån bliver dyrere. Tre ud af fire institutter hæver nemlig bidragssatsen, og det kan især mærkes, hvis gælden i boligen udgør mellem 60 og 80 procent.

Det er nemlig på denne del af lånet, at realkreditinstituttet har den største risiko for tab og derfor tager den højeste pris, skriver Politiken.

Men stigningen rammer også alle de boligejere, der som følge af afdrag på gælden og værdistigning i deres bolig ikke længere skylder over 60 procent af, hvad den kan sælges for.

Man hænger nemlig i hele lånets løbetid på den bidragssats, man begyndte på, da lånet blev optaget, skriver Politiken.

- Hvis en boligejer skal have ændret bidragssatsen, kræver det som udgangspunkt, at man lægger sit lån om og i den forbindelse får en ny vurdering af boligen. Eller at man får den nye vurdering ved at skifte realkreditinstitut, siger John Norden til Politiken.

Han er partner i Mybanker.dk, der sammenligner priser hos finansielle virksomheder.

- Derfor bør man regne på, om det i forhold til at få en lavere bidragssats kan svare sig at betale udgiften ved at skifte selskab. I øjeblikket er der meget konkurrence mellem selskaberne, så det kan være næsten gratis at flytte, siger han til Politiken.

I Realkreditankenævnet, der behandler klagesager fra forbrugere over realkreditinstitutter, er problematikken kendt.

Men ingen klagere har fået medhold i ønsket om at få nedsat bidragssatsen på deres eksisterende lån, selv om den såkaldte belåningsgrad - gælden i procent af boligens værdi - er faldet.

- Nævnet anerkender, at realkreditinstituttet ikke er forpligtet til at sætte bidragssatsen ned, efterhånden som lånet bliver betalt af, siger sekretariatschef Susanne Nielsen til Politiken.

- Men til gengæld kan instituttet heller ikke kræve højere bidragssats, hvis værdien af boligen falder, fortsætter hun.

/ritzau/