Boligejerne klarer udløbet af afdragsfrihed uden drama

Skrevet af admin

29/03/2016

Dagens topnyheder

For ti år siden buldrede boligmarkedet frem. Tusinder og atter tusinder danskere brugte nye muligheder for afdragsfrihed til at mindske prisen for at sidde i deres bolig. I disse år udløber afdragsfriheden.

Det sender de månedlige ydelser op, når der pludseligt skal betales afdrag. Det har skabt frygt for, at boligmarkedet kunne kæntre, hvis de mange afdragsfrie boligejere ikke kunne finde penge i budgettet til pludseligt at skulle betale mere i husleje.

Men frygten har umiddelbart været overgjort. Tal fra Realkredit Danmark viser, at tre ud af fire boligejere, hvis afdragsfrihed udløber, enten begynder at betale afdrag eller konverterer til lån med afdrag.

- Hvis man havde spurgt os for fire år siden, så havde vi ikke ventet, at andelen af boligejere, der begynder at afdrage, ville være så høj, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Mange ting er da også gået den rigtige vej i forhold til at undgå, at boligejere, hvis afdragsfrihed udløber, knækker under de højere månedlige ydelser.

Renten er lav, boligpriserne er steget, og det går fremad for økonomien og jobskabelsen.

- Men det ændrer ikke ved, at det er en overraskende høj andel, der bare begynder at afdrage som planlagt, siger cheføkonomen.

Med omkring to års tal, hvor boligejere er ramt af udløbet af afdragsfrihed, er Christian Hilligsøe dog klar til at mane den værste frygt i jorden.

- Der var rigtigt mange dramahistorier, da afdragsfriheden begyndte at udløbe i 2013. Men de første år viser, at boligejerne overordnet set har håndteret dette her uden den store dramatik.

- Der kan selvfølgeligt være nogen, der er kommet i klemme, fordi de har mistet indtægt lige samtidig med udløbet. Og andre kan være blevet tvunget til at sælge, siger Christian Hilligsøe og afslutter:

- Det er for tidligt at konkludere, at problematikken er løst. Men overordnet set ser det fornuftigt ud.

Afdragsfrihed blev tilladt og indført i 2003. Låneformen eksploderede og stod i slutningen af 2012 for 56 procent af alle boliglån ifølge Nationalbanken. Siden da er andelen faldet til 51,1 procent.

/ritzau/