Boligejerne skal ikke frygte amerikansk rentestigning

Efter seks år med nulrenter gør den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, nu klar til at stoppe traumebehandlingen af økonomien og hæve renterne.

Mens det indikerer, at tiden med rekordlave renter er ved at ebbe ud, behøver danske boligejere ikke vride hænder og skele uroligt til lånepapirerne.

USA har siden 2008 holdt sine renter historisk lave for at stimulere økonomien og inflationen. Men i en tale til Kongressen torsdag fortalte Janet Yellen, at økonomien klarer sig godt, og at en rentestigning i december er en "reel mulighed".

Den udmelding gør det så godt som sikkert, at renten vil blive hævet. Ifølge Bloomberg venter fire ud af fem økonomer nu en rentestigning.

- Det er vores klare forventning, at renten vil blive sat op nu. Centralbanken har så godt som sagt det lige ud, siger cheføkonom hos Nordea Helge Pedersen.

Mens den amerikanske centralbank er ved at stramme pengepolitikken er den europæiske ditto dog fortsat i fuld sving. Torsdag sænkede ECB sin rente og forlængede sine obligationsopkøb til mindst marts 2017.

- Det er to modsatrettede kræfter, der vil trække i de danske renter. Det er meget svært at sige, hvilken af de to der vil være stærkest, siger Helge Pedersen.

Når den Europæiske Centralbank føler, at tiden er til at indstille den aggressive stimulering af økonomien, vil det betyde rentestigninger. Her giver USA en rettesnor for, hvornår det kan ske.

- I USA ser vi, at der er gået omkring et år, fra man stoppede sine obligationsopkøb, til man hævede renten. Laver man en parallel til Europa, så betyder det tidligst en rentestigning i starten af 2018, siger Helge Pedersen og afslutter:

- Så jeg ser ingen grund til, at de lave renter for boligejerne ikke skulle kunne holde flere år endnu. Om det lige er 2,5 procent eller 3,0 procent, det kan man ikke sige, men niveauet vil være ganske lavt.

/ritzau/

Dagens Gossip