Boliger til under 3000 kroner forsvinder

Går man og er på udkig efter et billigt sted at bo i København, kan man tage de gode vandresko på og væbne sig med tålmodighed.

Der bliver nemlig længere og længere mellem de billige lejeboliger i København, og det går ud over de socialt svageste, skriver fagbladet Boligen, som udgives af Danmarks Almene Boliger (BL).

Nye tal fra administrationsselskabet KAB og Boligforeningen AAB viser, at der bliver færre og færre boliger med en husleje på 3000 kroner eller derunder uden forbrug om måneden.

Siden september 2010 er der i KAB kommet 60 procent færre af de billige boliger, mens antallet er faldet med 20 procent i Boligforeningen AAB i samme periode. Tallene er korrigeret for inflation.

Direktør i KAB, Jesper Nygaard, og direktør for Boligforeningen AAB, Christian Høgsbro, kalder tendensen for "et kæmpe samfundsmæssigt problem."

Socialborgmester i København, Mikkel Warming (Ø), advarer ligeledes imod en bypolitisk og social katastrofe.

- Tallene er alarmerende. Og er det tegn på, at der ikke længere er plads til de allerfattigste i København.

- Uligheden stiger, og hjemløsheden stiger på den konto. De unge bliver taberne, fordi vi ikke kan skaffe dem billige boliger, siger socialborgmesteren til fagbladet Boligen.

For to år siden indgik Københavns Kommune en aftale med boligforeningerne om, at boligforeningerne skulle levere 250 ekstra billige boliger med en husleje under 3000 kroner.

Men i dag er kun halvdelen af de lovede boliger blevet til virkelighed.

Ifølge Jesper Nygaard skyldes det, at udgifterne til det offentlige i form af ejendomsskatter, vandafgifter og henlæggelser er steget hurtigere end folks indkomst, og det presser huslejen i vejret.

/ritzau/

 

Dagens Gossip