Boligmarkedet skiftede gear halvvejs inde i 2015

Skrevet af admin

08/01/2016

Mest læste i dag

Boligmarkedet tog et ordentligt ryk opad sidste år, hvor priserne steg mere end hvert af de foregående tre år.

Ejendomsmæglernes boligportal, boligsiden.dk, har med baggrund i dugfriske salgstal for december gjort status over året, der gik, og overordnet set er der grund til at juble i hele landet.

Villaer blev i gennemsnit solgt til en kvadratmeterpris, der var 7,8 procent højere end i 2014, og for ejerlejlighedernes vedkommende beløb den gennemsnitlige stigning sig til 13,7 procent.

Det er dog bemærkelsesværdigt, at langt størstedelen af værdistigningen skete i årets første seks måneder, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for boligsiden.dk.

- Da renten på et fastforrentet lån kom ned i to procent i foråret, satte det gang i en lavine af bolighandler, og boligpriserne steg, blandt andet fordi køberne nu havde råd til at købe for større beløb.

- Andet halvår af 2015 blev på mange måder mere almindeligt end foråret, og hvis ikke efteråret havde lagt en dæmper på udviklingen, var prisudviklingen blevet ekstrem, siger hun.

Birgit Daetz forventer, at prisudviklingen i 2016 kommer til at følge mønstret fra efteråret.

- Jeg forventer en jævn, men mere afdæmpet fremgang i både salgspriser og antallet af bolighandler, men det bliver interessant at se, om en eventuel udvikling i renten kommer til at ændre prognoserne, som det skete sidste år, siger hun.

En gennemsnitlig villakvadratmeter kostede i december 12.340 kroner. Et år forinden var prisen 11.450 kroner.

Det er bemærkelsesværdigt, at der var prisstigninger i alle fem regioner, både når det gælder villaer og ejerlejligheder og ikke kun Region Hovedstaden, som normalt går forrest.

Det samme gælder, hvad angår liggetiderne, der er også faldet landet over - mest i Region Hovedstaden og mindst i Region Syddanmark.

/ritzau/