Boligminister skal danne ny egyptisk regering

Den afgående egyptiske boligminister Ibrahim Mahlab er blevet bedt om at danne en ny regering, skriver det egyptiske statsmedie Al-Ahram.

Det sker efter, at det meste af den tidligere regering under premierminister Hazem al-Beblawi trådte tilbage mandag.

Den overraskende udvikling opfattes som et varsel om et snarligt præsidentvalg, der vil bringe den afgående forsvarsminister, hærchefen Abdel Fattah al-Sisi, til magten.

Mahlab, der er ingeniør, var medlem af den styrtede Hosni Mubaraks Nationale Demokratiske Parti, NPD.

Mubarak blev fjernet fra magten ved en folkelig opstand under Det Arabiske Forår i 2011.

Mahlab siger, at han er blevet bedt om at indlede samtaler for at stable en ny regering på benene.

El-Beblawi blev indsat på posten som premierminister sidste sommer, efter at hæren havde fjernet den folkevalgte præsident Mohamed Mursi i kølvandet på massive protester imod hans ledelse.

For at al-Sisi kan stille op ved et præsidentvalg, må han ikke sidde i regering.

Militæret fjernede i juli sidste år den islamistiske Mohamed Mursi fra præsidentposten og slog derefter hårdt ned på islamister og andre grupper. Hundredvis af mennesker blev dræbt, og tusindvis er blevet fængslet.

Kritikere siger, at de militært støttede myndigheder har skruet tiden tilbage til epoken under Mubarak, hvor en politisk elite styrede landet med jernhånd i en alliance med topfolk fra erhvervslivet.

Sisi har fremlagt en tidsplan for valg, men løfterne om et fremtidigt demokrati i den største af de arabiske nationer vækker ikke genklang hos mange af de egyptiske vælgere, som havde håbet på at se et nyt politisk landskab.

Menneskerettighedsgrupper siger, at krænkelser af basale rettigheder sker hver dag, men beskyldningerne afvises af de militært støttede politiske ledere.

Et præsidentvalg ventes at finde sted inden for få måneder.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip