Boligpriser svinger med årstiderne

Skal du sælge dit hus, kan det være en god idé at vente på, at sneflokkene stopper med at komme vrimlende, og krokus og vintergæk springer ud.

Der er nemlig stor forskel i boligpriserne alt efter hvilket kvartal handlen bliver indgået i, viser en ny analyse fra Finansrådet.

»Der er markante sæsoneffekter i priserne på boligmarkedet, når man korrigerer for øvrige effekter. Det viser historikken. Særligt i årets første halvår er der en klar tendens til, at priserne tager et hop opad,« siger økonom i Finansrådet, Morten Aastrup i Finansrådets nyhedsbrev.

Analysen er baseret på kvartalsvise boligpriser siden 1992 og er opdelt på ejerlejligheder og parcel- og rækkehuse. For selv om de to markeder er tæt forbundne, er der en forskel i de sæsonbetingede prisændringer.

For ejerlejligheder er der en prisgevinst på henholdsvis to og tre procent ved at sælge i første og andet kvartal, hvorimod tredje kvartal har en sæsoneffekt på kun én procent og minus en halv procent i fjerde kvartal, siger Morten Aastrup.

Det stiller de nyeste boligtal i et lidt andet lys. De prisstigningerne, der blev offentliggjort, trodser nemlig, hvad der i analysen er en dårlig årstid.

Også på markedet for parcel- og rækkehuse er der en lille gevinst ved at sætte hytten til salg i det første halvår, specielt i løbet af andet kvartal. Her er der nemlig tale om et spring i priserne på hele tre procent.

For første kvartal er springet lidt lavere på 1,5 procent, og andet halvår viser ingen sæsoneffekter. Det får Morten Aastrup til at advare mod at lægge alt for meget i det seneste fald i priserne på parcel- og rækkehuse. De skal ses i lyset af, at aktiviteten på fjerde kvartal traditionelt set er på et lavt niveau.

Derfor er boligmarkedet nu inde i en periode med forårsfornemmelser i priserne ifølge analysen.

»Boliger handles traditionelt til gunstige priser i andet kvartal. Det forhold, kombineret med det lave renteniveau og de seneste positive nøgletal, bør tiltrække nye boliger til markedet,«siger Morten Aastrup.

Men på trods af de markante sæsonudsving kan sælgere ikke bare forvente en prisstigning ved at sætte boligen til salg i den rette årstid. Der er nemlig også en lang række andre faktorer, som konjunkturdyk og rentestigning, som kan påvirke sæsonudsvingene.

Dagens Gossip