Boligpriserne sluttede fladt af ved årets udgang

Skrevet af admin

02/03/2016

Dagens topnyheder

Traditionen tro holdt boligpriserne sig pænt i ro i de tre sidste måneder af 2015, hvor salget typisk er mere afdæmpet end i foråret.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som viser en fremgang i den gennemsnitlige kvadratmeterpris for huse på 0,3 procent i fjerde kvartal, mens lejligheder er gået frem med 0,5 procent.

Dermed bød årets slutning på en noget mere afdæmpet prisudvikling end i årets begyndelse, hvor lave rentesatser gav priserne et markant hop.

Det ses også af den samlede stigning i 2015, der for husenes vedkommende endte på 6,1 procent, mens lejlighederne i løbet af sidste år steg 11,4 procent.

Cheføkonom Steen Bocian fra Dansk Erhverv konstaterer, at ejerlejlighederne dermed er dyrere end nogensinde før, mens boligerne er ni procent fra den historiske top.

Det har været med til at skubbe forbruget i gang, og det har igen været med til at holde væksten i samfundet oppe.

- Da krisen ramte, og boligpriserne faldt kraftigt, var vi nødt til at skære ned på vores private forbrug – og først i løbet af 2014 og 2015 var vendingen på boligmarkedet stærk og bred nok til, at vi atter så fremgang i forbruget.

- Her i 2016 kunne det godt tyde på, at fremgangen på boligmarkedet bliver mindre udtalt, end hvad vi så sidste år – men vi venter dog ikke tilbagegang, skriver han i en kommentar til tallene.

Hos Danske Bank ser cheføkonom Las Olsen heller ingen tegn på, at priserne skulle tage et stort dyk igen lige med det samme.

- Priser, der stiger kraftigt, kan også falde kraftigt. Det er svært at se, hvad der skulle udløse sådan et prisfald i den nærmeste fremtid, men på et eller andet tidspunkt stiger renten igen, minder han dog om.

/ritzau/