Boligsælgere lugter guld

Gennem et stykke tid har der været rift om lejlighederne i København, og det har fået udbuddet til at faldet og priserne til at stige. Ifølge den seneste statistik for april steg udbudspriserne på ejerlejligheder i alle landets største og i København med cirka 10 procent i forhold til april sidste år.»I landets største byer sættes ejerlejligheder til salg til priser, der er væsentligt højere end for et år siden. I København er udbudspriserne øget så meget, at en lejlighed på 90 kvm. i gennemsnit udbydes til en kvart mio. kr. mere end for et år siden. Det lave udbud af ejerlejligheder betyder, at sælgerne har færre at konkurrere med, og det skaber formentlig forventninger om, at lejlighederne kan sælges til en højere pris,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet ifølge en meddelelse fra rådet.

De realiserede handelspriser på lejlighederne i København steg kun med omkring 5 p procent gennem i 2012.

Antallet af lejligheder til salg falder fortsat, mens der i april er kommet lidt flere huse og fritidshuse til salg, og samlet set er boligudbuddet steget med 279 til 61.366.

Samlet er der cirka dobbelt så mange huse til salg, som da boligmarkedet toppede i 2006, mens antallet af ejerlejligheder til salg er tilbage på niveauet i 2006.

På landsplan har huse i gennemsnit stået til salg i lidt over 10 måneder, mens udbudstiden på ejerlejligheder er faldet langt de fleste steder, så den nu er på lidt over 7 måneder.

Cheføkonom i BRF Kredit Ulrikke Ekelund tolket tallene som tegn på en stabilisering af boligmarkedet.

»Udviklingen viser, at vi har et boligmarked i en stabiliseringsfase, hvor der løbende kommer positive nyheder. Det bevirker, at mange af de potentielle sælgere, der har gået og gemt sig lidt, kommer ud af busken, og derfor ser vi et stigende boligudbud,« skriver hun i en kommentar.

Hun forventer, at boligudbuddet vil falde igen i takt med, at boligmarkedet kommer op i gear.

»Markedet løber ikke af sted, men mindre kan også gøre det efter nogle vanskelige år. På det anekdotiske plan hører vi ofte fra ejendomsmæglere, der melder om, at visse typer af boliger er en mangelvare. Det vidner dagen tal om er rigtigt, idet vi ser faldende liggetider på lejligheder, stigende udbudspriser, højere nedtagningspriser mv. Der er således en række mosaikker af gode nyheder, der samlet tegner et billede af et marked i bedring,« skriver Ulrikke Ekelund.

Bedringen kommer blandt andet fra mange såkaldte andengangskøbere, der har ventet på at få solgt deres ejerejligheder.

»De kommer i markedet nu, hvorfor parcelhuse i forstæderne nu begynder at rykke på sig. Skal vi op i et højere gear kommer vi dog ikke uden om, at der er behov for, at vi får noget mere vækst i samfundet. Frygten for at blive arbejdsløs er stadigvæk den største hæmsko for at aktiviteten på boligmarkedet normaliseres,« vurderer Ulrikke Ekelund.

Dagens Gossip