Bolivia klager til FN over gennemsøgning af præsidents fly

Det får nu Sacha Llorentty Solíz, der er Bolivias FN-ambassadør i New York, til at kræve en forklaring fra FN.

»Vi vil kræve passende forklaringer fra de lande, der underlagde sig nordamerikansk imperialisme og kortvarigt satte præsident Morales i en så hjælpeløs situation,« sagde Sacha Llorentty Solíz onsdag til den bolivianske radiokanal Patria Nueva.

Bolivia har nu indgivet en formel klage til FN over Østrigs beslutning om at gennemsøge præsident Morales fly, der på vej fra Moskva til Bolivia pludselig blev tvunget til at lande i Østrigs hovedstad, angiveligt på grund af tekniske problemer. Der er tale om en »fjendtlig handling« og »brud på international lovgivning,« lyder begrundelsen på klagen.

Flyet blev gennemsøgt, og efterfølgende sagde Bolivias udenrigsminister David Choquehuanca, at det snarere var en »ubegrundet mistanke« om, at Edward Snowden var om bord på flyet, der var årsag til flyets omdirigering.

Den eftersøgte amerikaner var ikke med på flyet, der efterfølgende fik lov til at fortsætte turen mod Sydamerika.

Ordren om at flyet skulle omdirigeres kom »uden tvivl« fra USA, sagde Bolivias FN-ambassadør Sacha Llorentty Solíz ifølge The Guardian onsdag.

Ifølge Bolivias vicepræsident, Alvaro García Linera, blev Morales »kidnappet af imperialismen«.

Seks præsidenter fra De Sydamerikanske Nationers Forbund (UNASUR), der i alt består af tolv sydamerikanske lande, holder torsdag hastemøde i Bolivia for at diskutere sagen.

UNASUR beskylder USA for at stå bag den ekstraordinære omdirigering, og de sydamerikanske præsidenter er ifølge Reuters rasende over det, de betragter som en ydmygelse af Morales.

Argentinas præsident Cristina Fernández de Kirchner kaldte onsdag handlingen for en ydmygelse »ikke bare af en søsternation, men af hele Sydamerika«.

USAs Udenrigsministerium afviser at kommentere den konkrete sag, men erkender at have diskuteret spørgsmålet om flyafgange, hvor Edward Snowden kunne være på, med andre lande.

»Vi har været i kontakt med en række lande, der potentielt kunne have Snowden til at lande eller rejse igennem deres land, men jeg har ikke i sinde at specificere, hvilke lande det var eller hvornår dette (kontakten, red.) skete,« siger ministeriets talsperson Jan Psaki.

Den diplomatiske krise kan meget vel have været ansporet af en bemærkning fra præsident Evo Morales under et interview i Rusland, hvor han deltog i en energikonference, vurderes det. Her sagde Morales, at han sympatiserede med Snowden, der ikke har kunnet forlade lufthavnen i Rusland, efter USA annullerede hans pas. »Hvis der var en anmodning« om asyl, ville Bolivia være villige til »at debattere og overveje tanken,« sagde Morales i interviewet med den russiske tv-station RT.

Den amerikanske regering har ifølge Bolivias udenrigsminister anmodet Bolivia om at udlevere den eftersøgte whistleblower, der har lækket dokumenter om USAs omfattende overvågning af blandt andet EU-institutioner og ambassader, hvis Edward Snowden skulle sætte sin fod på boliviansk territorium.

Dagens Gossip