Bolivianere stemmer nej til at ændre forfatningen

Et flertal blandt vælgerne i Bolivia har forkastet en forfatningsændring, der ville have givet landets præsident, Evo Morales, mulighed for at kunne fortsætte på posten frem til 2025.

Det viser det officielle resultat af søndagens folkeafstemning i det fattige sydamerikanske land, skriver AFP.

Med 99,41 procent af stemmerne optalt oplyser den nationale valgkommission, at 51,33 procent af bolivianerne har stemt nej, mens 48,67 har stemt ja. Dermed står udfaldet ikke til at ændre.

Iagttagere af valget kalder over for BBC optællingen af stemmer for usædvanlig langsom, men der er ingen indikationer på valgsvindel, lyder det samtidig.

56-årige Evo Morales har været præsident i Bolivia siden 2006, og resultatet af folkeafstemningen er hans første egentlige valgnederlag.

Som tidligere kokabonde og fagforeningsformand har han altid talt de fattiges sag og derfor også ofte fået de fattiges stemmer.

Det skyldes blandt andet, at han har formået at skabe økonomisk vækst og lavet en række reformer til fordel for Bolivias mindre bemidlede.

Men især vælgerne i Bolivias store byer har vægret sig ved at give Morales mulighed for at styre landet 19 år i træk, viser resultatet.

Et ja ved afstemningen ville nemlig have betydet, at han kunne gå efter en fjerde periode i spidsen for det fattige land.

Han er i forvejen den præsident, der har siddet længst på posten, siden Bolivias uafhængighed fra Spanien blev erklæret i 1825. Derudover er han den første præsident fra landets oprindelige indianske befolkning.

Morales har lovet, at han vil respektere udfaldet af valget. På trods af nederlaget har han stadig flere år til at sætte sit præg på Bolivia. Den nuværende embedsperiode udløber først i 2020.

Der bor knap 11 millioner i Bolivia, der er Sydamerikas fattiges nation.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip