Bolivias præsident blæser til kamp mod fattigdom

Skrevet af admin

22/01/2015

Dagens topnyheder

Ved sin tredje indsættelsestale som boliviansk præsident bebuder Evo Morales, at hans hovedmål er at bekæmpe fattigdom.

Den 55-årige Morales blev taget i ed foran Kongressen i hovedstaden La Paz, hvor blandt andre den brasilianske præsident, Dilma Rousseff, og Venezuelas præsident, Nicolás Maduro, var inviteret med.

- Vi vil bekæmpe fattigdom og mindske den til otte procent, siger Morales.

- I løbet af en kort periode har vi forbedret den økonomiske og sociale situation, men vi mangler fortsat at konsolidere vores reformproces, siger han.

I tiltrædelsestalen, som formodes at være den sidste, fremhævede Morales endvidere sin regerings økonomiske resultater, herunder en betydelig stigning i den årlige indkomst per indbygger fra 1182 dollar i 2006 til 2757 dollar i 2014.

Omkring 15 procent af Bolivias 10 millioner mennesker lever i ekstrem fattigdom.

Evo Morales blev valgt for første gang i 2006 og var den første med indianske rødder i boliviansk historie, der blev valgt til præsident. Hvis han bliver siddende hele tredje periode, der går frem til 2020, vil han være den længst siddende præsident nogensinde i Bolivia.

Evo Morales vandt i oktober Bolivias præsidentvalg allerede i første runde, da han fik opbakning fra omkring 60 procent af vælgerne. Havde han fået under 50 procent, skulle han ud i en anden runde.

Præsidenten er populær i kraft af store offentlige investeringer i skoler, veje og velfærdsordninger, der finansieres af store indtjeninger på naturgas.

Morales' rivaler beskylder ham for at misbruge sin magt til at kontrollere retssystemet og for at bryde forfatningen, da denne kun tillader to embedsperioder til en præsident.

Sidste år sagde landets højesteret imidlertid, at Morales' første embedsperiode ikke skulle tælles med, da den begyndte, før den nye forfatning blev vedtaget.

/ritzau/dpa