Boller uden mel og gær

Skrevet af Ninna Andreasen

14/06/2015

Dagens topnyheder

Jeg er en hat til gærbagning. Altså, virkelig håbløs. Så kan jeg få sneget mig udenom, gør jeg det helst.

Her er en opskrift på boller uden gær og mel.

Den kræver nogle få “specialprodukter”, som kan fås i de fleste helsekostbutikker - og efterhånden også i mange supermarkeder.

Bollerne er nogle af de eneste melfri boller, jeg har smagt, som faktisk minder om bedstemors gamle hvedeboller. De er relativt luftige og smager rigtig godt.

De kan med fordel laves, hvis man er på Low Carb High Fat-diæt (man bør dog nok så skifte skyren ud med græsk yoghurt) eller bruges som tilbehør, hvis man faster på 5:2-kuren. Og ellers kan de jo bare spises, hvis man gerne vil skære lidt ned på mel og gluten.

Til fire store boller skal du bruge:
100 gram mandelmel*
1 æg
3 spiseskefulde skyr
1 spiseskefuld loppefrøskaller**
3 spiseskefulde vand
3 spiseskefulde solsikkekerner
0,5 spiseskefulde rapsolie eller anden olie uden smag

*Mandelmel kan købes i de fleste helsekostforretninger og også i en del supermarkeder. Har du ingen forhandlere i nærheden, kan du lave det selv ved at blende en tilsvarende mængde mandler til mel. Med skind og hele pivtøjet.

**Loppefrøskaller kan primært fås i helsekostbutikker. Man bruger uhyre lidt af dem i ingredienser, så de holder længe.

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 160 grader (det må ikke være højere varmegrader af hensyn til fedtstofferne i mandlerne, som så bliver beskadigede).

Bland de tørre ingredienser - mandelmel, loppefrøskaller og solsikkekerner - i en skål.

Tilsæt æg, skyr og olie og rør det ud i massen. Tilsæt eventuelt lidt vand. Dejen skal være rimelig fugtig.

Lad dejen stå i fem-ti minutter, så loppefrøskallerne kan få lov at trække noget af vandet. Det er dem, der agerer gærerstatning og får bollerne til at blive luftige.

Form fire store boller - eller seks mindre - og læg dem på en bageplade betrukket med bagepapir.

Kom pladen i ovnen. Bollerne skal have et sted mellem 20 og 25 minutter. Hold øje med dem. De skal være gyldne oven på, men hvis de får for meget bliver de tørre.

Når bollerne er gyldne, tages de ud af oven. Og så kan de faktisk serveres med det samme.

God appetit.

Se flere billeder nedenfor.

Følg Dagens Opskrifter for flere lignende artikler: