Bombe ryster pakistansk valg

Parlamentsvalget i Pakistan var knapt gået i gang, før en bombeeksplosion lørdag morgen har såret mindst fire personer ved et valgsted i landets største by Karachi.

Politiet i landet oplyser ifølge nyhedsbureauet AFP, at bomben var målrettet en af valgets kandidater.

- Målet for angrebet var en kandidat fra Awami Nationalparti. Mindst fire personer er blevet såret, siger politichef Tahir Naveed.

Taliban har flere gange op til valget truet med angreb for at holde indbyggerne i Pakistan fra stemmeurnerne, og tusindvis af sikkerhedsfolk er sat ind for afværge islamistiske angreb på valgdagen.

Over 100 mennesker har mistet livet op til valgdagen, men den islamistiske bevægelse truer med at dræbe endnu flere, når mere end 86 millioner pakistanerne kan afgive deres stemme i løbet af lørdagen.

Det ventes, at millioner af pakistanere vil trodse advarslerne fra Taliban og gå i stemmeboksen til valget, der markerer en historisk overgang i det uroplagede land.

Det er første gang siden selvstændigheden fra det britiske imperium i 1947, at en demokratisk valgt regering i Pakistan har siddet på magten i hele den femårige valgperiode.

Det gør valget historisk, at det således er en civil regering, der overdrager magten til en ny.

Tidligere premierminister Nawaz Sharif er favorit til at vinde valget som leder af centrum-højre partiet Pakistans Muslimske Liga (PML-N).

Sharif har kritiseret den USA-venlige politik under præsident Asif Ali Zardari. Sharif har især krævet et stop for de mange amerikanske droneangreb på militante i grænseområdet til Afghanistan.

Meget af valgkampen har været overskygget af den tidligere cricket-stjerne og karismatiske politiker Imran Khan, som leder partiet Bevægelse for Retfærdighed (PTI). Han har lovet reformer og at bekæmpe korruptionen.

Omkring 30 procent af vælgerne er under 30 år, og derfor forventer man, at de unge kommer til at spille en afgørende rolle og at sikre Khans parti et godt valg.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip