Bomben under Platini

Nu trækkes UEFA i retten på grund af FFP.

Fra 2011 skulle klubber i de europæiske turneringer stramme op for økonomien og arbejde sig frem mod ’break even - altså minimum en nulløsning på regnskabets bundlinje.

Den proces er godt i gang og anses bredt for at være franskmandens forsøg på at tage livtag med de voldsomme summer især engelske klubber har brugt på spillerindkøb og lønninger. Et forbrug der har set - ikke mindst de franske klubber - sakke bagud i Champions League-sammenhæng.

Agent klar til retssag

Nu har en belgisk fodboldagent fået nok og vil have FFP-reglen afprøvet juridisk. Daniel Striani, der arbejder på en belgisk agent-licens, mener at reglerne begrænser hans mulighed for at tjene penge, og derfor strider mod EU’s konkurrenceregler.

- Det strider mod enhver form for fri konkurrence. FFP vil medføre færre spillersalg, færre spillere på kontrakt og nedgang i spillerlønninger, hvorfor min mulighed for at tjene penge forringes, siger Daniel Striani.

For at gøre ondt værre for Michel Platini så har han hyret en gammel kending ud i sportens retslokaler. Hans sag skal føres af advokaten Jean Louis-Dupont, der tidligere har sprunget en bombe i fodboldens verden. Han stod bag Bosman-dommen fra 1995, der tillod spillere at skifte klub gratis ved kontraktudløb. Fodbolden har ikke været den samme siden. Nu venter endnu en sag, der kan diktere et kursskifte for spillet med den runde.

Louis-Dupont vil basere sagen på at hovedreglen i FFP om at klubber skal ramme break even strider mod EU’s fundamentale frihedsforståelse for kapitalens fri bevægelse, arbejdskraftens fri bevægelse og fri bevægelse for serviceorganer - i dette tilfælde fodboldagenter.

Ingen panik hos UEFA

UEFA har omgående taget til genmæle med en pressemeddelelse:

- FFP motiverer klubber til at sætte tæring efter næring, hvilket er et sundt økonomisk udgangspunkt og videreførelse af sporten. UEFA er af den overbevisning, at FFP er helt i tråd med EU’s lovgivning.

Til en boks

Derfor vil Striani og Louis-Dupont af med financial fair play:

- Sætter en unaturlig begrænsning på mulighederne for at drive en klub med underskud.

- FFP vil fastlåse den nuværende magtstruktur i Premier League og ikke åbne for nye investorer, der kan købe små klubber og gøre dem konkurrencedygtige med de største.

- FFP vil medføre faldende lønninger, hvilket er ’anti-konkurrence, som de makkerparret siger.

- FFP vil betyde færre store transfers og flere mindre, hvilket er en unaturlig udvikling for et marked med fri konkurrence.

- Det vil begrænse indkomstmuligheder for fodboldagenter.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip