Bomber tager adskillige menneskeliv i Somalias hovedstad

Mens bomber blev detoneret ved hovedstadens retsbygning, stormede bevæbnede mænd bygningen og skød vildt omkring sig. De blev mødt af sikkerhedsstyrker, som omringede angriberne, og det førte til kampe mellem de to parter, fortæller vidner til Reuters.

De bevæbnede mænd var ifølge et vidne iført regeringsuniformer, og derfor troede medarbejderne, at de var regeringssoldater. Men så begyndte de angrebet.

»Bevæbnede mænd kom ind i retsbygningen, og så hørte vi et brag. Så begyndte de at skyde. Vi kender ikke til antallet af tilskadekomne,« fortæller Hussein Ali, som arbejder i retten.

Nogle timer senere ramte endnu en eksplosion en bygning ved vejen til lufthavnen, som huser den somaliske efterretningstjeneste. Bilbomben sprang, da køretøjer fra Tyrkiet og Den Afrikanske Union kørte forbi, fortæller både politiet og vidner. Regeringsstyrker åbnede ild mod angriberne og blokerede vejen, og også her mistede flere livet.

»Vi undersøger stadig målet for angrebet og de tilskadekomne,« fortæller en politimand til Reuters.

Mens der er forskellige forlydender om antallet af dræbte - Reuters oplyser, at mindst 16 har mistet livet ved retsbygningen, og BBC fortæller om mindst 20 i alt - har den somaliske indenrigsminister slået fast, at de ni oprørere, som stod bag angrebet, er blevet skudt.

Blot 20 meter fra et af de steder, hvor bomberne gik af, bor TV 2s reporter Rasmus Tantholdt og hans fotograf på et hotel. Kort efter angrebet kunne Tantholdt via Twitter fortælle omverdenen, at han var ok.

»Kæmpe eksplosion meget tæt på Peace Hotel i Mogadishu, hvor mange udenlandske gæster bor. Vi er ok,« skriver Tantholdt.

Endnu har ingen taget ansvaret for angrebet, men det formodes at være den islamiske, militante gruppe al Shabaab, som har forbindelser til al-Qaeda. I hvert fald har gruppen ifølge eget udsagn stået bag en række af de selvmordsbomber, der er blevet udløst i Mogadishu i år.

Mellem 2009 og 2011 havde al-Shabaab kontrollen over hovedstaden, men siden er oprørerne blevet tvunget ud af de fleste af de større byer i det centrale og sydlige Somalia af fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske Union.

Derfor har de slået tilbage med en række angreb, og i begyndelsen af april gik en bombe af uden for Somalias største banks hovedkvarter, efter al-Shabaab beordrede banken til at holde op med at drive virksomhed i de områder, som er under gruppens kontrol.

5. april advarede briterne om, at »terrorister er i den sidste fase af planlægningen af angreb i Mogadishu«.

Dagens Gossip