Bonusløn brager frem blandt sælgere

Opgørelsen viser, at mens det ved årtusindeskiftet var 30 procent af de ansatte inden for salg og marketing, der havde en bonus- eller provisionsaftale oveni den faste grundløn, så var andelen i 2012 steget til 55 procent. Udviklingen er sket jævnt tempo, og det ser derfor ikke ud til, at finanskrisen og den økonomiske afmatning har påvirket skiftet.

Opgørelsen viser også, at ansatte inden for salg og marketing, som er resultatlønnet på den ene eller anden måde, har en højere gennemsnitsløn end dem, der er på fast løn. En bonuslønnet ansat tjente i 2012 i gennemsnit 50.400 kroner om måneden, mens en delvist resultatlønnet gennemsnitligt fik 46.000 kroner. De ansatte med fast løn måtte derimod leve med en løn på gennemsnitligt 41.100 kroner om måneden.

Business Danmark skelner i den forbindelse mellem bonus- og resultatbaseret løn ved, at sidstnævnte er drevet af ændringer i salgsvolumen, mens der ved bonusordninger kan være aftaler om eksempelvis ændringer i kundetilfredshed inkluderet.

I takt med at andelen af resultatløn er steget, har fagforeningen dog også fået mere at lave. Siden årtusindeskiftet er antallet af henvendelser fra medlemmer om juridisk assistance steget med 20 procent, og samtidig er den samlede størrelse af inddrevne erstatninger tredoblet.

I Business Danmarks optik handler det om, at resultatbaseret løn åbner for uenighed mellem ansat og arbejdsgiver om, hvordan aftaler skal tolkes. Derudover kan aftalerne være komplicerede, og skal ofte genforhandles, hvilket også kan lede til uenigheder.

Alt i alt ser Business Danmark både fordele og ulemper i aflønningsformen.

»Resultatløn kan være med at sikre en bestemt adfærd, men det er et tveægget sværd, når det gælder motivation. Vi advarer derfor om at resultatløn stiller store krav til god virksomhedsledelse. Med bonusaftaler har man mere at miste i skuffede forventninger, end man har at vinde,« skriver fagforeningens pressechef Michael Krag-Svendsen om undersøgelsen.

Han understreger desuden, at Business Danmarks holdning er, at resultatløn blot bør være supplement til grundlønnen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip