Boom i dumme uheld: Disse bilister kører oftere galt

Stadig flere biluheld skyldes uopmærksomme bilister, som sms'er ved rattet, indstiller radioen eller holder mobiltelefonen under samtalen. De seneste fem år er der kommet 20 procent flere trafikuheld, som skyldes chaufførernes uopmærksomhed.

Det viser skadestal fra 13.000 bilister, som leasingselskabet ALD har trukket ud af statistikken. Fra 2011 til 2015 er uheldene steget fra 30 til 36 per 1000 biler, hvor uopmærksomhed er hovedforklaringen på trafikuheldet.

Bilister kører op i andre bilister bagfra, de overholder ikke vigepligten, de kører på den forkerte side af vejens midte, de skifter vognbane mod reglerne eller påkører andre bilister, som holder i kø.

- Vi kan se i de skaderapporteringer, vi får, at folk skriver, at de enten talte i mobiltelefonen eller tjekkede en sms, siger direktør Michael Jensen.

Derfor har han grund til at tro, at mobiltelefonen er hovedsynderen bag de flere uheld forårsaget af uopmærksomhed.

Men selv om uheldene er blevet flere, er uopmærksomhed i trafikken er ikke et nyt fænomen, forklarer leasingdirektøren.

- Tidligere var der mænd, der sad og barberede sig, og kvinder, der lagde makeup, siger han.

Derfor tror han heller ikke på, at man nogensinde kommer problemet til livs.

Men man kan komme langt ved at gøre folk opmærksomme på problemet, siger Michael Jensen.

- Opmærksomhedskampagnerne hjælper, men trykket skal være endnu større, siger han.

Desuden mener han, det handler om at tage individuelt ansvar.

- Du og jeg kan gøre en forskel fra i dag. Vi kan som leasingselskab desuden tage en mere aktiv dialog med vores kunder, siger Michael Jensen.

Rådet for Sikker Trafik har beregnet, at for en bilist, som kører 80 kilometer i timen og ser på radio eller mobil i fire sekunder, er det som at køre 89 kilometer i timen i blinde.

/ritzau/

Dagens Gossip