Boom i sager om lønfusk

Der er blevet langt flere sager mod firmaer i byggeriet, der ikke betaler danske lønninger, skriver Fagbladet 3F.

I 2012 blev der afholdt 197 af de såkaldte 48-timers møder mellem 3F, Dansk Byggeri, entreprenører og udenlandske underentreprenør. Det er en stigning på 62 procent i forhold til 2011.

48-timers møder er en del af overenskomsterne, hvor tvister om brud på overenskomster afgøres hurtigere end ellers i det fagretslige system.

Samtidig er der sket en voldsom stigning i den kontante afregning for at overtræde overenskomsterne. De udenlandske firmaer blev pålagt at efterbetale 2,5 millioner kroner direkte til deres ansatte.

Oven i den ekstra løn skulle firmaerne også betale en samlet bod på 3,6 millioner kroner. Endelig løb kombinationen af de to typer afgørelser med bod og løn op i 2,9 millioner kroner, hvor lønnen er vekslet til bod.

I alt ni millioner eller en stigning på 433 procent i for til året før.

Ifølge Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F, er der flere forklaringer på den store stigning.

- Vi har satset mere tid og flere penge på at forsvare vores overenskomster. Det betyder, at vi kommer mere ud på landets byggepladser. Og vi har investeret i bedre redskaber til at bekæmpe den unfair konkurrence, siger han.

Den øgede indsats er også registreret hos Dansk Byggeri:

- Ja, der er sket en markant stigning i antallet af sager. Men det bekræfter, at systemet virker, siger afdelingschef Torsten Wilstrup.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip