Bopælen afgør om du får praktikplads

Det viser en ny kortlægning, som Ugebrevet A4 har lavet, over manglen på praktikpladser i alle landets kommuner.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bebudede tirsdag i sin åbningstale i Folketinget, at regeringen i forbindelse med sin længe ventede reform af erhvervsuddannelserne vil »gøre endnu mere for, at flere kan få en praktikplads«.

Og det er bydende nødvendigt i mange kommuner, hvor op imod en fjerdedel af alle elever, som har brug for en praktikplads, alligevel står uden en aftale med en virksomhed.

Netop så grelt står det til i vestegnskommunen Vallensbæk, mens stort set samme billede tegner sig i nabokommunerne Ishøj og Albertslund og også i hovedstaden selv. I Hørsholm nord for København derimod står ikke engang fire procent af de praktikparate elever uden en plads.

I Vallensbæk medgiver borgmester Henrik Rasmussen (K), at praktikpladsmanglen volder besvær.

»Vi prøver at sætte ind forskellige steder for at skaffe flere praktikpladser, men bottom line er, at det er en udfordring for os at få praktikpladser i vores kommune,« siger Henrik Rasmussen til Ugebrevet A4.

Der er stor forskel på, hvor godt de enkelte kommuner opfylder de unges behov for praktikpladser, og for stort set alle kommuner er manglen på praktikpladser skudt i vejret siden 2008.

Derfor skal statsministeren holde ord og sætte massivt ind mod manglen på praktikpladser, mener Peter Koudahl, lektor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet. Det er en forudsætning for, at regeringen kan nå sit mål om, at flere elever fremover skal vælge og i sidste ende gennemføre en erhvervsuddannelse, lyder det.

»Det er helt nødvendigt at få løst praktikpladsmanglen for at gøre erhvervsuddannelserne attraktive, så flere søger ind, og færre dropper ud. Ellers har man de facto uddannelser, der kan påbegyndes, men som man ikke ved, om man kan få lov at færdiggøre. Det er erhvervsuddannelsernes største problem i dag,« siger Peter Koudahl.

Dagens Gossip