Borger tvinger Finland til at drøfte euro-udmeldelse

Skrevet af admin

16/11/2015

Dagens topnyheder

Parlamentet i Finlands hovedstad, Helsinki, skal næste år drøfte, om Finland skal melde sig ud af eurozonen og skrotte den fælleseuropæiske valuta.

Det siger en højtstående parlamentariker.

Det ventes dog, at debatten munder ud i, at Finland beholder euroen.

Men den kommende debat illustrerer, at finnerne er utilfredse med, hvordan deres land præsterer økonomisk.

Beslutningen om debatten er ikke noget, der kommer fra politikerne. Det er en borger, som har benyttet sig af en særlig lov om, at samler man tilstrækkeligt med underskrifter, så kan man tvinge parlamentet til at debattere et særligt emne.

Og denne borger har samlet de nødvendige 50.000 underskrifter for at få en debat om finsk udmeldelse af euroen.

Det menes at være det første initiativ af sin art nogensinde i eurozonen.

- I begyndelsen af næste år bliver underskrifterne tjekket, og så holdes en debat i parlamentet måneden efter, siger Maija-Leena Paavola, der bistår med at sikre, at det parlamentariske arbejde sker i henhold til loven.

Underskriftsindsamlingen ventes i øvrigt at fortsætte til midten af januar.

Det er dog langt fra alle finner, der vil have euroen byttet ud med en anden og mere lokal valuta, eksempelvis finske mark.

En meningsmåling lavet af Eurobarometer viste tidligere i november, at 64 procent af finnerne støtter euroen.

For et år siden var tallet dog 69 procent.

Men økonomien i Finland er presset. Landet har i tre år haft recession, og lige nu klarer Finland sig dårligst af alle eurolande, når det gælder væksttal.

En del finner siger, at situationen ville være bedre, hvis Finland havde sin egen valuta og derfor havde friere spil til at fastsætte sin egen rente og eventuelt devaluere.

Hvis en lokal finsk valuta blev devalueret over for euroen, ville finske produkter blive billigere i eurozonen, og det kunne sparke gang i væksten.

/ritzau/Reuters