Borgere får fri proces til retssager om Tibet-demo

Skrevet af admin

09/12/2015

Dagens topnyheder

Fire borgere har fået fri proces til at føre retssag mod Københavns Politi, som beskyldes for at have undertrykt den grundlovssikrede ytringsfrihed og retten til at demonstrere.

Sagerne skyldes politiets opførsel ved prominente kinesiske politikeres besøg i henholdsvis 2012 og 2013.

Blandt andre har Anders Højmark Andersen, der er formand for Støttekomiteen for Tibet, fået fri proces til en sag anlagt ved Københavns Byret.

Han kræver en godtgørelse på 20.000 kroner, fordi politiet krænkede hans og andres ret til at ytre sig ved den kinesiske præsidents besøg i juni 2012.

Politiet parkerede nogle biler, således at præsidenten ikke skulle kunne se en demonstration på Højbro Plads.

I slutningen af september i år fandt politiet pludselig en intern skriftlig ordre om, at demonstranter ikke måtte være synlige for præsident Hu Jintao.

Andre steder fratog betjente fredelige demonstranter deres Tibet-flag.

I denne retssag er der nu fire sagsøgere, hvoraf de to har fået fri proces.

I en anden sag anlagt af en 87-årig mand og en kvindelig pensionist med kinesisk baggrund har Civilstyrelsen ligeledes bevilget fri proces, oplyser advokatfuldmægtig Tobias Stadarfeld Jensen fra Advokaterne Bonnez & Ziebe til Ritzau.

Disse to er tilknyttet Falun Gong og stod ved Amalienborg Slotsplads i 2013 under et andet prominent kinesisk besøg. Men politiet fjernede de to personer iført de markante gule trøjer.

I september fastslog Østre Landsret i en tredje sag, at en af de mennesker, der viftede med Tibets flag i 2012, blev udsat for en ulovlig frihedsberøvelse.

I øvrigt er Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) ved at undersøge, om ansatte i politiet har overtrådt straffeloven ved at lyve om indsatsen. Vildledningen medførte, at politikerne i Folketingets Retsudvalg blev ført bag lyset.

- Vi har foretaget en lang række afhøringer af civile vidner, der deltog i demonstrationer, siger direktør Kirsten Dyrman til Ritzau.

I januar tager man fat på afhøringer først af menige politifolk. Hvor lang tid efterforskningen vil vare, tør hun ikke udtale sig om.

- Det går fremad, men det er også en ordentlig mundfuld, siger hun.

I øvrigt har regeringen besluttet at nedsætte en undersøgelseskommission, der skal undersøge, hvordan det gik til, at politiet besluttede at begrænse borgernes ret til at ytre sig.

/ritzau/