Borgerlig tænketank: Uddannelseskrav er en bremseklods

Det er en bremseklods for flygtninges vej ind på arbejdsmarkedet, hvis de er tvunget til at sidde på skolebænken i 20 uger.

Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den borgerlig-liberale tænketank Cepos, advarer imod det, han kalder et "bureaukratisk uddannelseskrav" i forslaget om en indslusningsordning, som arbejdsgiverne og fagbevægelsen netop har fremlagt.

- Mange små virksomheder kan ikke overskue, at en medarbejder er væk i 20 uger fra virksomheden, så desværre forventer jeg, at uddannelseskravet vil bremse succesen, siger Mads Lundby.

LO og DA foreslår en integrationsgrunduddannelse (IGU), som skal vare i alt op til to år og veksle mellem uddannelse og virksomhedspraktik.

I de to år skal flygtninge være på skolebænken i alt 20 uger, mens de får elevløn under virksomhedspraktikken.

Mads Lundby Hansen kalder det i den forbindelse "historisk", at LO og DA foreslår, at flygtninge kan hjælpes ind på arbejdsmarkedet ved at starte med en løn svarende til elevløn.

- Jeg synes, det er historisk, at DA og LO erkender, at en mindsteløn på 110 kroner i timen er for høj, og at man derfor anbefaler en løn, der svarer til elevløn på 70 kroner i timen, siger han.

Forslaget om en indslusningsordning skal drøftes under de videre trepartsforhandlinger.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) ser fornuftige perspektiver i forslaget fra LO og DA, fortæller han i en skriftlig kommentar.

- Det er et vigtigt skridt mod at sikre en bedre integration på arbejdsmarkedet i Danmark. Nu vil vi se nærmere på aftalen, og den vil indgå i de videre trepartsdrøftelser, siger han.

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) roser forslaget på Twitter.

- Integrationsstillinger er nytænkning fra LO/DA. Ros! Løn efter kvalifikationer. Oplæring på jobbet. Bedre integration via arbejde, skriver han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip