Borgerlige lægger pres på Bødskov

»Den danske lovgivning skal og bør strammes på dette område. I Venstre har vi endnu ikke lagt os fast på en konkret model, men jeg kan sige så meget, at vi er villige til at gå noget ad vejen mod den lovgivning, man har i England,« siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen.

I England har myndighederne mulighed for at give borgere, der mistænkt for at være på vej i hellig krig, udrejseforbud eller give dem fodlænke på. Og den ordning ser Dansk Folkeparti gerne indført i Danmark.

»Ideen om at benytte sig af fodlænker for at undgå at nogen drager i hellig krig med terrorgrupper i udlandet er ingen dum idé. Det ser vi gerne som en mulighed i Danmark også,« siger retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, der har kaldt justitsminister Morten Bødskov i samråd om sagen.

I Konservative er man enig i, at Danmark bør lade sig inspirere af lovgivningen fra andre europæiske lande.

»Helt grundlæggende mener jeg, at man bør gøre, som man gør i Tyskland, hvor politiet har mulighed for at inddrage borgeres pas, hvis der er en mistanke om, at de er på vej i hellig krig,« siger Tom Behnke.

Ifølge de officielle tal har 65 personer fra Danmark deltaget i borgerkrigen i Syrien, men det reelle tal er mindst dobbelt så højt, vurderer PET, der kalder de tilrejsende krigere en af de alvorligste sikkerhedstrusler mod det danske samfund i øjeblikket. Men når det kommer til at retsforfølge dem, der vender tilbage, er det ofte svært at løfte bevisbyrden. Derfor bør regeringen nedsætte et hurtigt arbejdende udvalg under Justitsministeriet, der ser på netop det problem, forklarer retsordfører i Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll.

»Jeg vil foretrække, at man ændrer loven, så det, der i dag ikke er strafbart – og direkte årsag til at man ikke kan løfte bevisbyrden tilstrækkeligt – med en ny lov bliver strafbart,« siger Simon Emil Ammitzbøll, der er positiv over for løsninger inspireret af erfaringer fra både England og Tyskland.

Justitsminister Morten Bødskov kalder den nuværende terrorlovgivning »fuldt tilstrækkelig« og afviser over for Berlingske, at man vil indføre tiltag lignende dem, man har i England eller Tyskland.

»Vi har jo fra dansk side allerede en række muligheder. Herunder administrativ udvisning – også for folk, der befinder sig i udlandet i så fald man vurderer, at de er en trussel for Danmark. Regeringens opfattelse er den, at der er de muligheder, vi nu engang skal have for at værne os mod den terrortrussel, som der er,« siger Morten Bødskov.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip