Borgerlige partier forlader satspuljeforhandlinger

Satspuljeforhandlingerne på sundhedsområdet er brudt sammen.

Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har forladt forhandlingerne, fordi regeringen ikke vil fastsætte nationale mål for nedsættelse af tvang i psykiatrien.

Det oplyser Venstres psykiatriordfører, Jane Heitmann.

- Vi har forladt forhandlingslokalet, fordi regeringen ikke vil være med til at fastsætte forpligtende nationale mål for nedbringelse af tvang i psykiatrien, siger Jane Heitmann.

Hun beklager, at regeringspartierne ikke vil følge anbefalingerne fra regeringens eget psykiatriudvalg om at fastsætte forpligtende mål for at nedbringe tvang.

- Vi vil gerne invitere bredt til en diskussion af, hvor tallet skal ligge. Vi vil ikke lægge os fast på et tal nu. Men vi ville gerne forpligte hinanden på, at det er satspuljekredsen, som fastsætter de nationale mål for nedbringelse af tvang, siger Jane Heitmann.

Også Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll, har svært ved at forstå, at regeringen ikke vil være med til at lave bindende mål på psykiatriområdet.

- Det er sådan set noget, de fleste partier i Folketinget har flashet udadtil, at de gerne vil have, og derfor er vi ret uforstående overfor, at regeringen ikke kan og vil levere.

- Man ved jo godt, at hvis det kun er noget, man siger, og som har festtalens præg, så ender det med at risikere at blive sparet væk, siger Ammitzbøll.

Enhedslisten står som det eneste parti uden for satspuljen. Derfor har regeringen ikke flertal til venstre. Der er godt 300 millioner kroner i alt i satspuljen for næste år. Den forhandles traditionelt på plads før finansloven.

/ritzau/

Dagens Gossip