Borgerlige partier revser Venstres zigzagkurs

Venstre og formand Lars Løkke Rasmussen fører i øjeblikket en »zigzagkurs«, mener Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl (DF).

»Venstre har – ligesom regeringspartierne helt markant ændret politik siden folketingsvalget. Problemet er, at en del vælgere får et billede af, at det er ligegyldigt, hvad politikere siger, for de mener nok noget andet om 14 dage«, siger Kristian Thulesen Dahl til avisen.

Han nævner som eksempel på et af de seneste kursskifter spørgsmålet om såkaldt dobbelt statsborgerskab, som Venstre tidligere har været imod – indtil i sidste uge, hvor partiet besluttede at støtte ideen.

»Når det handler om værdipolitikken, gør det særligt smerteligt ondt på os«, siger Thulesen Dahl.

Politikens gennemgang af Venstres standpunkter gennem de seneste par år viser, at partiet på en stribe punkter har indtaget nye positioner, hvis ikke helt modsatte synspunkter end før valget i 2011.

I debatten om folkeskolereformen har Venstre uddannelsesordfører Karen Ellemann (V) i spidsen påkaldt sig vrede ved først, i december, at støtte regeringens udspil – for så sidenhen at lægge afstand til helt centrale punkter såsom heldagsskolen på 37 timer for de ældste og ideen om flere aktivitetstimer med aktivitet og leg.

»Venstre har foretaget en række kovendinger. Men det har jo stort set været i retning af vores synspunkter, og jeg er positiv over for kovendinger, der styrker Det Konservative Folkepartis målsætninger«, siger den konservative formand, Lars Barfoed (K).

Han vil dog ikke bedømme sin tidligere regeringspartners troværdighed.

»Andre partier må selv redegøre for, hvorfor de skifter holdning,« siger han.

Venstres formand Lars Løkke Rasmussen vil ikke kommentere emnet, men tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) erkender, at man har skiftet kurs i en række tilfælde, men han afviser, at det er løftebrud.

»Vi må selvfølgelig tilpasse vores politik til virkelighedens verden. Selvfølgelig kan man have en ændret opfattelse af for eksempel dobbelt statsborgerskab, efterhånden som man får nye indtryk og drager erfaringer. Det afgørende er, at det ikke er løftebrud«, siger Claus Hjort Frederiksen til Politiken.

Dagens Gossip