Borgerlige partier støtter aldersopdeling på erhvervsskoler

»Der kan være gode takter i, at voksne som kommer med en helt anden baggrund og erfaring har brug for et andet forløb end unge, som kommer direkte fra folkeskolen,« siger Vivi Kier (K), uddannelsesordfører hos de konservative.

Udmeldingen kommer, efter at undervisningsminister Christine Antorini onsdag foreslog at skille de unge og voksne elever på erhvervsskolerne ad i forskellige spor, hvor de unge får et basisforløb, der skal skabe et godt ungemiljø på skolerne, mens de voksne elever kan få merit for tidligere erfaring, uddannelse og kurser og derved komme hurtigere igennem uddannelsen. Men en opdeling af eleverne gør ifølge Vivi Kier ikke det hele:

»Jeg tror ikke forslaget bliver afgørende for, at vi får vendt udviklingen på erhvervsskolerne. Der skal helt andre redskaber til, og jeg sukker med længsel efter, at ministeren fremlægger regeringens fulde udspil, så vi har noget at forhandle ud fra. Jeg mener, at vi skal have helt andre værktøjer i brug, som eksempelvis bedre uddannelsesvejledning i folkeskolen og højere kvalitet af erhvervsuddannelserne,« siger Vivi Kier.

I Liberal Alliance er man enig med Konservative i, at aldersopdelingen af eleverne et skridt på vejen, men at det ikke løser erhvervsskolernes krise. Uddannelsesordfører Merete Riisager (LA) peger blandt andet på, at de faglige krav skal øges, og at alle erhvervsskoler skal fungere som et springbræt til de videregående uddannelser.

»Der er naturligvis forskel på, om man kommer direkte fra 9. klasse, eller om man har 10-15 års erhvervserfaring med i bagagen. Disse hensyn bør erhvervsskolerne også tage, og derfor er regeringens input positive takter. Det er dog vigtigt at understrege, at gode erhvervsskoler ikke bliver skabt ved at placere unge elever i et lokale og ældre i et andet. Det faglige niveau er det altafgørende, og det højner vi kun ved at skærpe kravene til alle uanset alder og baggrund,« siger Merete Riisager.

Et attraktivt ungdomsmiljø er meget vigtigt, hvis man skal tiltrække flere unge ind på erhvervsskolerne. Det mener SF’s ungdomsuddannelsesordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

»Jeg hører ofte, at det er svært at skabe et godt fagligt og socialt miljø, når erhvervsskolerne både skal tage hensyn til den unge, der netop har forladt folkeskolen, og den 35-årige mor der har arbejdet som ufaglært de sidste 15 år. Derfor er det oplagt at lave et spor for de helt unge og et spor for de ældre elever, der allerede har været ude på arbejdsmarkedet og har lært en masse men ikke har papir på det,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Tilbage i år 2000 gik knap hver tredje ung direkte videre til en erhvervsskole fra folkeskolen. I dag er det færre end hver femte, som søger ind på en erhvervsuddannelse, mens tre ud af fire vælger gymnasiet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip