Borgerlige partier vil inddrage danske krigsturisters pas

»Jeg foreslog allerede i foråret, at man inddrager disse personers pas. Det ville kunne bremse nogle af de her mennesker,« siger retsordfører Tom Behnke (K).

De Konservative får opbakning fra flere oppositionspartier. Ifølge partierne bør Danmark søge inspiration i andre europæiske lande, hvor myndighederne kan inddrage pas og rejsepapirer for at gøre det svært for potentielle krigere at rejse til og fra Syrien.

Ifølge Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen (V), er det ikke tilstrækkeligt, at PET holder øje med de personer, som vender tilbage fra Syrien.

»Jeg ved ikke, hvordan man præcis vil kunne udforme reglerne i Danmark, men det er oplagt, at vi skal lade os inspirere af Tyskland og Storbritannien, hvor myndighederne har mulighed for at skride ind over for de folk, som har planer om at rejse til Syrien for at kæmpe,« siger han til Politiken.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), er villig til at gå endnu længere:

»Disse mennesker siger jo selv, at de har været af sted - på Facebook, blogs, YouTube og lignende. De siger også selv ofte, hvem de har kæmpet med. Derfor kunne man tage konsekvensen og nægte dem indrejse i Danmark, når de har været i Syrien og gerne vil tilbage«.

Liberal Alliance afviser ideen, da det vil svare til at fratage borgere »nogle grundlæggende frihedsrettigheder,« siger partiets indfødsretsordfører, Mette Bock (LA), til Politiken.

PET vurderer, at mindst 65 personer fra Danmark har deltaget i væbnede kampe i Syrien.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har ikke tænkt sig at ændre reglerne. Han siger, at PET i stedet samarbejder med andre myndigheder og derigennem undersøger mulighederne for at fratage udenlandske statsborgere opholdsretten, hvis de har opholdt sig længe i Syrien, eller for at udvise dem, hvis de vender tilbage til Danmark.

Dagens Gossip