Borgmester: Frygter at skatteskandalen bliver større

Skrevet af admin

25/10/2015

Dagens topnyheder

- Skatteskandalen er som en snebold, der begynder at rulle, hvis ikke skatteministeren får styr på det.

Sådan lyder det fra borgmester i Odense Anke Boye (S), efter det står klart, at kommunerne akut mangler 50 millioner skattekroner i kasserne på grund af Skats fejlslagne it-system EFI.

- Vi mangler 50 millioner kroner til at finansiere de opgaver, vi allerede har sat i søen. Det er nogle penge, vi regnede med, at vi havde.

- Tilbage står vi jo med spørgsmålet: Får vi overhovedet de penge på et tidspunkt? Og det spørgsmål kan ministeren ikke svare på. Han står med et ansvar, som han ikke kan løfte på vores bekostning, siger Anker Boye.

Han frygter, hvad der kommer til at ske bare om et halvt eller et helt år.

- Vi har den fleksibilitet, at vi kan absorbere de penge lige nu, men vi kan jo ikke undvære dem.

- I vores virkelighed, hvor vi skal se borgerne og vores medarbejdere i øjnene, så har det en betydning, at de penge ikke er der.

Han påpeger, at de i Odense Kommune allerede har sparet ti procent af deres budget, og at regeringen derudover vil tage en procent hvert år fra deres budget.

Og selvom 50 millioner kroner ikke er mange penge i det samlede budget, så er det forventede penge, påpeger Anker Boye.

- Det kan betyde, at vi bliver nødt til at fjerne pædagoger fra børnehaverne. Hvis man spørger borgerne, om det har betydning, er jeg sikker på, at de siger ja.

Og problemet skal håndteres så hurtigt som muligt, mener borgmesteren. Han påpeger, at man kan overveje at give kommunerne opgaven med gældsinddrivelsen tilbage.

- Vi advarede i sin tid imod centraliseringen af gældsinddrivelsen, da vi ofte kunne finde gode løsninger med borgerne, fordi vi havde en tættere kontakt med dem. Vi har mistet meget på grund af centraliseringen.

- Den yderste konsekvens kan blive, at vi tager inddrivelsesopgaven tilbage.

/ritzau/