Borgmestre om flygtningeboliger: Staten må tage ansvar

Skrevet af admin

12/12/2015

Dagens topnyheder

Borgmestrene i kommunerne i Region Hovedstaden mener, at regeringen tørrer regningen for de mange flygtninge af på dem.

De føler sig magtesløse i forhold til at finde boliger til flygtningene på et i forvejen presset boligmarked.

- Vi har simpelthen ingen ledige boliger, men til gengæld har vi 1600 personer stående på venteliste i den kommunale bolighenvisning, siger borgmesteren i Herlev, Thomas Gyldal Petersen, til Ritzau.

Herlev har i 2015 modtaget syv flygtninge, men skal, ifølge Udlændingestyrelsens nye udmelding modtage 26 flygtninge i 2016.

Borgmesteren medgiver, at det måske ikke lyder af mange, men han understreger, at det boligmæssigt er en stor opgave at løfte.

- Jeg er bekymret for, at mange af de Herlev-borgere, der i mange år har stået på venteliste til en bolig, nu bliver overhalet af flygtninge med et retskrav om en bolig. Det vil de opleve som en stor frustration.

- Jeg støtter forslaget om opførelse af flygtningelandsbyer, og så kunne man ophæve det retskrav, de har på boliger. Så kan de sluses ind, når det bliver deres tur på ventelisten.

- Hvis staten ikke vil påtage sig det ansvar, så er vi snart ved at være der, hvor kommunerne ikke længere kan løse opgaven, siger han.

I Rødovre Kommune fik man i 2015 10 flygtninge, og man melder sig klar til at modtage de 31 flygtninge i 2016.

Men borgmester Erik Nielsen (S) er også bekymret i forhold til boligplaceringen.

- Vi har tidligere sagt, at vi ikke har brug for flere almene boliger i Rødovre, men det er vi nu nødt til at revurdere, siger han.

Erik Nielsen ser gerne, ligesom sin kollega i Herlev, at regeringen tager mere ansvar på boligområdet.

- Regeringen må sætte den grundkapital, som kommunen skal stille i forbindelse med byggeri af almene boliger, ned, og så er man nødt til fra statens side at være med til at finansiere byggeri af almene boliger.

Syv kommuner i Region Hovedstaden har udsigt til at modtage over dobbelt så mange flygtninge i 2016, som de har gjort i 2015.

Det skyldes at regeringen har ændret beregningsmodellen for fordeling af flygtninge i kommunerne.

/ritzau/